Intr-o mica piata de langa oraselul Onna, 400 de locuitori, au inceput sa fie asezate direct pe iarba, randuri-randuri, corpurile fara viata recuperate de sub daramaturi. In direct, se poate vedea la televizor cum pompierii extrag dintre ruine corpul unei fetite de 7 ani, infasurat intr-un cearsaf alb. Reporterii vorbesc despre un oras complet distrus, un orasel-fantoma.. “Nu mai exista nicio cladire in picioare”, spun martorii. Unul dintre primele edificii doborate a fost chiar scoala oraselului.

In timp ce transmite imagini de la locul dezastrului, reporterul isi pierde echilibrul, din cauza unui nou seism. De mai multe ore, dintre ziduri, nu mai sunt scoase la lumina decat corpuri fara viata, desi inca se mai aud voci printre daramaturi. Conform editiei online a ziarului La Repubblica, in localitatea Onna sunt 22 victime confirmate, dar responsabilii de la Protectia Civila sustin ca bilantul este mult mai grav, in jur de 60 de morti. Din 400 de locuitori. Cea mai mica victima este o fetita de numai opt luni. Unul din ziaristii locali, de la cotidianul “Il Centro”, si-a pierdut fiica.

Multi dintre cei decedati sunt tineri. O batrana povesteste ca a pierdut doua nepoate, de 25 si 16 ani. Ea insasi a fost extrasa dupa 8 ore, cu o scara, din ce a ramas din casa ei.

Vezi un scurt interviu cu batrina:

Cutremur devastator in Peninsula

Principalele televiziuni din Italia au dedicat editii speciale catastrofei din Abruzzo. Cei mai multi reporteri au ajuns, in scurt timp dupa cutremur, la Aquila si in orasele limitrofe. La ora 15:00 au fost transmise in direct imaginile extragerii dintre daramaturi a unei tinere de 21 de ani. Pare in afara oricarui pericol, rudele au aplaudat efortul voluntarilor garzii civile.

In acelasi timp, au existat momente de tensiune, rudele celor care se afla inca sub daramaturi au protestat fata de prezenta, considerata invaziva, a reporterilor. La doar o ora au fost transmise imaginile salvarii unuia din studentii aflati in caminul situat in centrul orasului.

Imaginile cele mai tulburatoare au fost transmise de la spitalul San Salvatore din Aquila, spital in mare parte distrus de cutremur si evacuat ulterior. Un medic cu privirea aproape pierduta si lacrimi in ochi a aratat reporterilor lungul sir de targi, de cele mai multe ori improvizate, care sosesc continuu la spital.

Nu mai sunt locuri disponibile la Pronto Soccorso (Urgenta), nici in salile de operatie. La iesirea din spital a fost amenajat un punct de ingrijire a ranitilor, asezati pe bancile recuperate din catedrala din apropiere. O tanara in lacrimi a povestit ca apartamentul in care se afla s-a prabusit doua etaje mai jos, iar ea se considera salvata printr-un miracol.

De cateva ori telecamerele care transmiteau au fost “cenzurate” in direct, pentru ca se vedeau pe strazi corpuri fara viata. Majoritatea sinistratilor, inspaimantati, au iesit in strada in pijama, cu o patura sau o geaca luata in fuga din casa. Au fost trasmise imaginile salvarii unui tanar in lenjerie intima, cu rani evidente, tras afara de pompieri, care si-a imbratisat in lacrimi rudele. Pompierii, voluntarii de la Protectia Civila precum si rudele celor disparuti continua sa sape, chiar cu mainile, printre daramaturi.

Zona cea mai afectata este centrul vechi al orasului l’Aquila. Prefectura orasului a fost distrusa complet, la fel si cladiri din strada XX septembrie. Mai multe cladiri istorice, chiar de patru etaje, s-au prabusit complet, acoperisurile fiind vizibile la nivelul strazii. Cupola catedralei a fost distrusa, iar spitaul are daune grave la nivelul structurii.