Scandal de proportii in Italia, dupa ce presa a dezvaluit ca un cercetator a avertizat autoritatile ca va urma un cutremur devastator, dar a fost ignorat. Giampaolo Giuliani, cercetator la Institutul de Fizica Nucleara (INFN), a sustinut ca a identificat modul in care Radon-ul, un gaz eliberat de crusta pamantului inainte de un cutremur, poate fi utilizat pentru anuntarea cutremurelor.

El a monitorizat timp de doi ani de zile frecventa si intensitatea gazului eliberat in aer. Giuliani a avertizat ca in regiunea Abruzzo se va inregistra un "cutremur dezastruos" prevazut pentru data de 29 martie. Declaratiile lui Giuliani au starnit reactia autoritatilor.

Primarului orasului Sulmona a depus o plangere impotriva lui Giuliani, acuzandu-l ca a alarmat inutil populatia. Guido Bertolaso, seful Protectie Civile i-a acuzat pe 31 martie pe "acei imbecili care se distreaza sa dea stiri false", facand aluzie la Giuliani.

Catalina Curceanu, cercetator roman la INFN: "Il cunosc pe Giampaolo Giuliani, este o persoana serioasa, se ocupa de mai multi ani de posibilitatea de a prevedea cutremurele, pe baza emanarii unui gaz. A brevetat o inventie proprie, pe banii lui, pentru a masura emanatiile de radon. Nu este demonstrat din punct de vedere stiintific".

Vezi imagini cu Giampaolo Giuliani: