VIDEO Controversa in Italia: un cercetator a anuntat cutremurul, dar a fost ignorat de autoritati

de Miruna Cajvaneanu     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2009, 11:25 Ultima ora


Scandal de proportii in Italia, dupa ce presa a dezvaluit ca un cercetator a avertizat autoritatile ca va urma un cutremur devastator, dar a fost ignorat. Giampaolo Giuliani, cercetator la Institutul de Fizica Nucleara (INFN), a sustinut ca a identificat modul in care Radon-ul, un gaz eliberat de crusta pamantului inainte de un cutremur, poate fi utilizat pentru anuntarea cutremurelor.

El a monitorizat timp de doi ani de zile frecventa si intensitatea gazului eliberat in aer. Giuliani a avertizat ca in regiunea Abruzzo se va inregistra un "cutremur dezastruos" prevazut pentru data de 29 martie. Declaratiile lui Giuliani au starnit reactia autoritatilor.

Primarului orasului Sulmona a depus o plangere impotriva lui Giuliani, acuzandu-l ca a alarmat inutil populatia. Guido Bertolaso, seful Protectie Civile i-a acuzat pe 31 martie pe "acei imbecili care se distreaza sa dea stiri false", facand aluzie la Giuliani.

Catalina Curceanu, cercetator roman la INFN: "Il cunosc pe Giampaolo Giuliani, este o persoana serioasa, se ocupa de mai multi ani de posibilitatea de a prevedea cutremurele, pe baza emanarii unui gaz. A brevetat o inventie proprie, pe banii lui, pentru a masura emanatiile de radon. Nu este demonstrat din punct de vedere stiintific".

Vezi imagini cu Giampaolo Giuliani:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18340 vizualizari

 • +13 (21 voturi)    
  SUBIECT DE PRESA PENTRU ROMANIA (Luni, 6 aprilie 2009, 11:38)

  Lucia [anonim]

  initiator lege: asigurarile obligatorii a locuintei!! min de interne si aprobat de parlament.
  un caz concret - daca in apartamentele de deasupra dvs sau dedesupt se sparg ziduri ca sunt sau nu de rezistenta si nu se respecta schita proiectantului - dvs nu veti mai primii nicio dauna asa spun companiile de asigurari! deci cei care pun in pericol viata colocatarilor ca spun: ei ce fac - nu deschid usa timp de 2 ani pentru constatare si dupa 2 ani disciplina in constructii prin legea 50/1991- având în vedere faptul că, aceste lucrări de modificare a configuraţiei apartamentului în discuţie au fost efectuate cu mai mult de 2 ani în urmă, conform art. 31 din legea 50/1991, republicată în anul 2004, modificată şi completată ulterior, s-a prescris dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art.26. dvs va lasati copii singuri in casa si sub ce grinda sa se ascunda cand blocul este facut - spart cu bor-masanina si va intreb in eventualitatea unui cutrenur de 6.5 grade - si producerea de daune cine plateste daunele produse de cei care sparg ziduri in apartamente?
  va multumesc
  • +11 (17 voturi)    
   ati luat MINUSURI!!! (Luni, 6 aprilie 2009, 13:06)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui Lucia

   semn, d-na Lucia, ca si pe acest forum sunt multi nemernici care au spart pereti de rezistenta in apatamentele lor!
   • +9 (9 voturi)    
    exact (Luni, 6 aprilie 2009, 13:48)

    ispy [utilizator] i-a raspuns lui clujean

    bine spus. asa ca mai bine sa ascunda comentariile care nu le convin, decit sa constientizeze pericolul.
    da, stii cum e? unii se gindesc ca poate cutremuru nu-i prinde acasa.
    • -7 (7 voturi)    
     inconstienta (Luni, 6 aprilie 2009, 14:41)

     bine, bine [anonim] i-a raspuns lui ispy

     Dar la vieti v-ati gandit? Sunt mai mult decat sigura ca majoritatea aveau asigurare de viata iar familiile care le-au mai ramas o vor duce cat de cat decent. noi suntem mai inversunati sa ne asiguram toate bunurile... locuinte, masini..... dar viata? viata nu are importanta?
     • +7 (7 voturi)    
      asigurare de viata (Luni, 6 aprilie 2009, 15:43)

      viorel [anonim] i-a raspuns lui bine, bine

      da, si mie mi-ar placea, de ce nu?

      vine cutremuru', cade blocul de la toti care si-au 'reparat' apartamentele, imi pierd viata si apoi merg la asigurari sa mi-o dea inapoi...
  • +8 (8 voturi)    
   6.5 si ne-am dus (Luni, 6 aprilie 2009, 13:46)

   ispy [utilizator] i-a raspuns lui Lucia

   la o asa magnitudine in romania s-ar darima foarte multe locuinte nou -construite, ridicate fara respectarea proiectelor, construite cu personal necalificat, intabulate pe spagi.

   de blocurile unde oamenii au spart ziduri de rezistenta, nici nu mai zic, acolo e si mai grav... dar,deh, avem living american cu bucatarie deschisa...

   nu trebuie sa fim panicarzi, ci doar sa realizam ca si noi putem muri ca soarecii sub darimaturi...
  • +4 (4 voturi)    
   nu ma prea pricep, dar... (Luni, 6 aprilie 2009, 13:49)

   a [anonim] i-a raspuns lui Lucia

   "daca in apartamentele de deasupra dvs sau dedesupt se sparg ziduri ca sunt sau nu de rezistenta si nu se respecta schita proiectantului" si "nu deschid usa timp de 2 ani pentru constatare" oare nu se aplica LEGE[-a] nr. 50 din 29 iulie 1991, ART. 2, (1), f) "impiedicarea ori sustragerea de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor si a actelor solicitate" cu amenda prevazuta la (2): " - de la 30.000.000 lei la 75.000.000 lei, cele de la lit. f)" care are o valoare maxima mult mai mare decat cea minima prevazuta la anterior, "- de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei, cele de la lit. a)", data pentru: "a) executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fara autorizatie a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor mentionate la lit. b), de catre investitor si executant", articol 3 care nu-l mai citez, dar in care cred ca se incadreaza cazul relatat, si care amenda pentru "lit. f" "se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei" ca si cea pentru cazul relatat, dar pentru care nu trebuie sa se mai deschida usa...?
   • +3 (3 voturi)    
    Va pot oferii documentele (Luni, 6 aprilie 2009, 14:12)

    Lucia [anonim] i-a raspuns lui a

    adica in 2005 sunt sesizati...nu deschid...nu raspuns...in 2007 la fel in 2008 imi spun ca vor fi pedepsiti daca nu deschid ...in final au deschis deoarece m-au amenintat cu moartea si au fost inregistrati si i-am iertat si a doua zi disciplina in constructii imi tranteste acel articol ca au trecut 2 ani si oamenii fac o declaratie notariala pe propria raspundere si gata s-a inchis cazul !!! mi-au inchis mie gura...vreti sa va trimit raspunsul atasat sa vedeti cati pereti au spart??? si fara autorizatie? oricand !!! cu drag lucia. sper o lege mai buna cea de min de interne altfel totul este varza si noi nu vom avea de unde sa ne recuperam prejudiciile !!!!!
    • +2 (2 voturi)    
     nu sunt avocat, nici ing. contructor si nici (Luni, 6 aprilie 2009, 14:42)

     a [anonim] i-a raspuns lui Lucia

     functionar la stat sa-mi dau seama cu ce viteza (lentoare?} se da raspuns unei sesizari (dupa prealabile incercari de verificare a veridicitatii sesizarii) dar cred ca "organele abilitate" care "in 2005 sunt sesizati" (sau despre cine spuneti ca sunt sesizati?) ar fi trebuit sa aplice imediat legea, de la data sesizarii, nu sa lase sa treaca 2 ani, altfel ele sunt vinovate, (bunul simtz, nu?) si daca nu au aplicat atunci litera f) atunci cineva (dv.?) ar trebui sa le o aplice prin instantza pentru ne-activare sau ne-solutionare... (necunoasterea legii nu exonereaza...)
 • -9 (15 voturi)    
  previziuni cutremur (Luni, 6 aprilie 2009, 11:40)

  un cetatean [anonim]

  ei, au si ei "Hancii" lor.... daca se potriveste prezicerea (ca nu e prognoza)....mai ies la rampa...daca nu...raman cum au fost....
  • +10 (14 voturi)    
   omule (Luni, 6 aprilie 2009, 11:57)

   MirceaA [anonim] i-a raspuns lui un cetatean

   asta nu e Hancu, asta e cercetator intr-un institut de fizica nucleara. E ca si cand ai compara un vraci cu un chirurg.
   • +12 (16 voturi)    
    Cutermurele nu pot fi prognozate. Deocamdata. (Luni, 6 aprilie 2009, 13:00)

    AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

    Domnule Mircea, crede-ma ca ma pricep, cutremurele nu pot fi prezise cu suficienta acuratete astfel incat prezicerea lor sa fie si eficienta. De exemplul domnul Gianpaolo a prezis cutremurul pe data de 29. Sa zicem ca se facea o evacuare generala pe 28. Astepta lumea cutremurul o zi, doua zile, trei zile... si se intorceau acasa. Tot acelasi efect. Iar aceasta previziune, dintr-o intamplare (intamplare in sens probabilistic) a fost foarte aproape. Dar ce te faci cu cineva care zice ca in august o sa fie un cutremur? Altul zice ca dupa calculele lui in septembrie o sa fie cutremurul iar altul in noiembrie? Ce faci cu toate aceste date? Singura solutie este sa fi pregatit incontinuu impotriva cutremurelor dar nu prin masuri de evacuare ci prin alte masuri.

    Cand se va putea ajunge, tehnic vorbind, la o previziune mai exacta, atunci avem ce sa vorbim. Pana atunci insa nu trebuie intreprinse nici un fel de masuri de protectie impotriva cutremurelor prezise de uni (chiar oameni de stiinta) pentru ca cheltuielile societatii vor fi mult mai mari.
    • +2 (2 voturi)    
     Nu generaliza (Luni, 6 aprilie 2009, 16:05)

     soferul [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

     de unde stii care e situatia in acea zona?

     Poate doar acolo si numai acolo, inainte de a se produce un cutremur au loc anumite fenomene. Iar pe baza lor s-ar putea anticipa un cutremur.
     Asta nu inseamna de acum ca orice cutremur din lume va putea fi prezis astfel.
    • +1 (1 vot)    
     totusi... (Marţi, 7 aprilie 2009, 0:14)

     ddr [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

     Daca zici totusi ca te pricepi ar trebui si sa stii ca singura predictie care s-a realizat pana acum a fost realizata in China pe baza masurarii nivelului de Radon din gaze si apa.
     Metoda e cunoscuta de ceva vreme.
     Marele dezavantaj e ca nu in toate zonele seismice exista astfel de emisii.
     Metoda e una ce a dat roade de mai multe ori pana acum si ar trebui luata in considerare acolo unde poate fi aplicata.
    • +2 (2 voturi)    
     interesant (Marţi, 7 aprilie 2009, 3:14)

     Capsunaru [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

     Majoritatea descoperirilor au fost desfacute de tipi care nu stiau ca altii demonstrasera ca nu e posibil.

     Faptul ca a fost pe aproape e f interesant. Edison a fost pe aproape cu becul de nenumarate ori.
    • +1 (1 vot)    
     ddr are perfecta dreptate (Marţi, 7 aprilie 2009, 9:57)

     TomaN [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

     Radonul este cunoscut de multa vreme ca precursor seismic in unele cutremure de suprafata. ( nu se pot prezice cutremure in Vrancea unde ele au loc la mare adancime). Dar aplicarea acestei metode nu se poate face oriunde si presupune inregistrari de lunga durata, ca sa se poata face corelarea intre evolutia emisilor de Rn si momentul/intensitatea seismului.
     Cred ca dl Giuliani si-a facut munca f bine si acesta previziune a fost facuta cu un grd de incertitudine (termen pe care de obicei primarii care nu s-au omorat cu scoala nu-l prea inteleg) acceptabil. Metoda de urmarire a fost propusa si in Ro pt faliile din Banat si Dobrogea dar nefinantata de Min invatamantului/cercetarii care are alte prioritati.
 • +3 (9 voturi)    
  continuare (Luni, 6 aprilie 2009, 11:43)

  Lucia [anonim]

  daca doreste presa pot sa arat documente in acest sens si care nimeni nu spune NIMIC si NU fac NIMIC!!!
  Traiasca administratia de stat ! stiti ce spera unii ca daca se darama isi recupereaza creditele la val anului 2007 adica 80, 90.000 euroi si ca SA SE DARAME ca ei oricum NU STAU ACOLO ci doar inchiriaza ! Daca nu luati singuri masuri si sa faceti hartii sa va vadcum va recuperati dauna produsa de un vecin care a luat un credit, inchiriaza si-l doare in pix de colocatari si dvs ce dovezi veti avea in Instanta? ( ca ei au dat o spaga administratiei, cau dau o mica atentie si Disciplinei in Constructii si dvs veti plati eventualele pagube produse de acesti inconstienti care darama ziduri...sa faca saloane...unde mirosul de gatit ajunge in bucatarie si asa mai departe...o moda tampita...care pot sa-si faca damblaua la propriile locuinte pe pamanat si NU la BLOC!
 • 0 (6 voturi)    
  IGNORANTA (Luni, 6 aprilie 2009, 11:45)

  lucia [anonim]

  Ignoranta unora DUCE la ranirea copiilor si nepasarea oficialitatilor ! Scapa cine poate !!!
  • +3 (3 voturi)    
   profeti (Luni, 6 aprilie 2009, 12:33)

   marin [anonim] i-a raspuns lui lucia

   si daca le-ar fi luat in serios ce ar fi fost de facut? Se instalau corturi in afara localitatilor si se mutau toti acolo cateva zile, luni, ani pana cand s-ar fi indeplinit profetiile marilor profeti sau autoritatile s-ar fi asezat in calea undei de soc.
 • +6 (8 voturi)    
  gazul nu se masoara cu seismograful (Luni, 6 aprilie 2009, 11:46)

  MIHAI [anonim]


  seismografele masoara vibratiile, nu au nimic de a face cu concentratia de radon.
  aparatul lui giuliani nu e seismograf.


  • +7 (7 voturi)    
   stirea este corecta sar prezentata derutant.... (Luni, 6 aprilie 2009, 12:51)

   dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui MIHAI

   giuliani studia corelatiile micro-cutremure (masurate cu seismograful) si concentratia de radon radioactiv degajata din interiorul pamintului. evident ca radonul radioactiv era masurat cu un aparat adecvat..... se stie de foarte multa vreme ca inainte de marile cutremure se degaja din interiorul pamintului radon. giuliani studiaza deci un fenomen cunoscut dar incearca sa stabileasca aparitia unui cutremur in avans pe baza schimbarii concentratiei de radon.... oricum, bravo lui. autoritatile ar fi trebuit sa reactioneze ceva mai bine. totusi, problema este legata de alarmarea populatiei fara a avea certitudine.....poate ca si pe la ei ar fi trebuit sa apara case cu bulina rosie.....
   • -1 (3 voturi)    
    da, sigur. (Luni, 6 aprilie 2009, 13:25)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui dorinteodor

    Imi aduc aminte ca l-am vazut pe Hancu acum vreo 15 ani la o conferinta in care vorbea de acelasi gaz Radon. Cred ca e mult prea usor sa faci o asemenea corelare intre iminenta cutremurului si emisia de radon.
    Dar totusi cum sa masori concentratia de gaze cu seismograful????:)
    • 0 (0 voturi)    
     anonime, tu nu citesti? (Luni, 6 aprilie 2009, 14:38)

     dorinteodor [anonim] i-a raspuns lui anonim

     radonul se masoara cu un aparat special care costa cam 10000 dolari. pina de curind, masurarea radonului era foarte dificila dar acum exista aparate sigure.... problema este doar de a vedea daca exista vreo corelatie intre radon si micro-cutremurele care pot sau nu sa prevesteasca un cutremur mare.... nu exista nici o legatura cu hincu... ala nu avea nici aparate de precizie de masurat radon si nici seismografe.... lucra cu pilitura de fier care plutea pe apa sau ulei sau cam asa ceva.... evident ca italianul este un om serios, nu se compara cu "savantii amatori"....
  • +2 (2 voturi)    
   corect. (Luni, 6 aprilie 2009, 13:32)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI

   Mihai, corecta observatie, am vrut sa pun si eu in postul meu de mai sus dar m-am luat cu altele. Confundarea aparatului de masura (care trebuie sa fi fost un gazometru ceva) cu un seismograf arata cat de pe genunchi sunt facute aceste articole si dat drumul la "tipar" numai pentru ca sunt senzationale. Ti-am dat un vot.
  • 0 (0 voturi)    
   sunt 2 aparate :) (Luni, 6 aprilie 2009, 13:51)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui MIHAI

   Unul care masoara emanatiile de radon si celalalt un seismograf - presupun ca a facut ani indelungi masuratori simultane, in locuri diferite, si ca a facut corelatia intre inregistrarile seismografului si rezultatele masuratorii radonului.

   Bineinteles, corelatiile or avea erori de ordinul zilelor (si alte erori) - presupun ca erorile s-ar reduce simtitor, pe masura ce intervalul de masurare va creste (adica peste inca multi ani) si pe masura ce masuratorile se vor face in cat mai multe locuri, pentru ca sa se "filtreze" datele care sunt influentate de alti factori (adica gasirea unui instrument matematic cat mai bun, pentru prelucrarea datelor).
 • -14 (14 voturi)    
  Ciudata coincidenta (Luni, 6 aprilie 2009, 11:46)

  ~ [anonim]

  26.12.2004 - a doua zi de craciun, cutremur in Indonezia (8,9)

  06.04.2009 - a doua zi de florii, cutremur in italia
  • +9 (9 voturi)    
   Ciudata rau! (Luni, 6 aprilie 2009, 12:48)

   Anathema [utilizator] i-a raspuns lui ~

   Ia da-mi un exemplu de zi in care sa se intample un cutremur si care sa nu fie cumva legata de vreo sarbatoare undeva pe glob sau in vreo religie. Ciudat ca si cutremurul de la noi, din 1977, s-a produs fix la 3 zile dupa 1 martie... Si la o zi dupa aniversarea lui Iliescu...Si mai ciudat ca te-ai nascut fix de ziua ta, nu crezi? La exact enshpe zile dupa Craciun... Sau Pasti...
  • +2 (2 voturi)    
   florii (Luni, 6 aprilie 2009, 17:13)

   xy [anonim] i-a raspuns lui ~

   nu exista "a doua zi de florii"....
 • +4 (4 voturi)    
  Vom prevedea si cind trebuie sa murim ? (Luni, 6 aprilie 2009, 12:08)

  STEFAN A. [utilizator]

  Cind cineva in lume va reusii sa prevada cu exactitate un cutremur, va primii premiul Nobel !
  Legat la articol, se poate prevedea o perioada ( mai mare sau mai mica ) cind se poate declansa un cutremur , in o anumita zona ! Ce facem, evacuam 200.000 de persoane pe perioada de 1 luna sau 6 luni ca trebuie sa vina cutremurul ? Unde vin evacuate, cine le da de mincare, din ce traiesc persoanele daca nu mai pot lucra in aceasta perioada ?
  Se incearca sa se amplifice o informatie (cu multe semne de intrebare) doar din dragul de a face un nou caz mediatic !
  • 0 (2 voturi)    
   forma-fond (Luni, 6 aprilie 2009, 13:05)

   dap [utilizator] i-a raspuns lui STEFAN A.

   De acord cu ce spui, dar corect ar fi fost "reusi" (nu "reusii") si "primi" (nu "primii"). O zi buna.
   • +1 (1 vot)    
    Scuze si lamuriri ! (Luni, 6 aprilie 2009, 13:54)

    STEFAN A. [utilizator] i-a raspuns lui dap

    Ma scuz . Azi noapte , am sarit toti in sus !! Locuiesc doar la 100 de km de epicentru cutremurului actual ! Tremura toata casa dar era ceva mai lejer decit cutremurul de acum 12 ani . Epicentrul , in 1997, era doar la 40 de km de noi si credema , fiinta umana nu este adaptata la anumite evenimente naturale ! O zi buna si luminoasa pentru toti !
 • +5 (7 voturi)    
  radon (Luni, 6 aprilie 2009, 12:14)

  Anathema [utilizator]

  Se stie de mult timp ca inainte de seismele majore se degaja radon, da' cercetatorul italian o fi aflat mai tarziu. Dupa cate stiu, si la noi se monitorizeaza in zona Vrancea emisiile de radon. Si, apropo, seismograful foloseste la masurarea si inregistrarea miscarilor seismice, nu la detectarea gazelor.
 • +1 (3 voturi)    
  ..predictie sau sarlatanie... (Luni, 6 aprilie 2009, 12:34)

  Damocles [anonim]

  Mai intai ii voi da drepatae Luciei intr-o problema tangenta bine de tot cu subiectul discutat. Cea e iresponsabilitatii cu care unii isi modifica apartamentele afectand structura de rezistenta a blocului. In blocul in care stau de tip C din Prelungirea Ghencea, foarte multi si-au extins bucatariile pana la nivelul balconului, taind pereti de rezistenta. Rezultatele au inceput sa se vada. Plesnesc geamurile de la balcoane, se sparg placile de faianta din cauza deformarii structrurii de rezistenta. Iresponsabilitate dublata de nepasare crasa a autoritatilor care nu a venit o singura data macar in inspectie.
  Legat de predictia cutremurelor, acest lucru nu este posibil intr-un mod lipsit de echivoc, care sa aiba la baza o metoda stiintifica dovedita. Tot felul de figuranti jalnici apar pe la OTV si nimeni nu ia masuri impotriva acestui post care nu face decat sa intretina in modul cel mai abject o psihoza de care romanii nu vor scapa prea usor! Dar cui ii mai pasa in tara asta de omul de rand si problemele cu care se confrunta? A, sa nu exageram, se vor gasi niste caini elvetieni specializati in gasirea victemelor cutremurelor! Cred ca noi romanii ar trebui sa ne impacam cu gandul ca sunt lucruri pe care nu le putem controla, dar in acelasi timp , ar trebui sa nu mai toleram indiferenta, de multe ori criminala a autoritatilor.
  • 0 (2 voturi)    
   n-ai de unde sa stii adevarul (Luni, 6 aprilie 2009, 13:39)

   bog [anonim] i-a raspuns lui Damocles

   tu care esti atotcunoscator, de unde stii tu ca acei oameni care apar la otv nu pot avea dreptate? suntem dispusi sa acceptam telepatia si tot felul de fenomente pe care le consideram paranormale si nu acceptam ca cineva poate sa vina si sa ne spuna ca a visat ca va fi un cutremur.... Eu nu sunt sustinator si nu cred orbeste pe oricine vine sa-mi spuna ca a visat ceva, dar de unde stim noi ca oamenii nu pot avea premonitii, nu pot vedea in viitor? stii tu adevarul univestal si esti convins ca omul nu poate face asta? gandeste-te ca tot ce stii tu la acest moment reprezinta o cunoastere pe care ai acumulat-o in functie de informatiile la care ai fost expus. poate exista si alte informatii, mai putin cunoscute, pe care foarte putini de pe acest pamant le cunost. Pana la urma, ce vreau sa spun este ca e o idee buna sa fim deschisi la tot, inclusiv la fenomene paranormale, pentru ca nimeni nu stie cu adevarat tot adevarul.
   • +1 (1 vot)    
    ...nici n-am sustinut asa ceva! (Luni, 6 aprilie 2009, 15:45)

    Damocles [anonim] i-a raspuns lui bog

    Simpatice tanar, imi mplace indarjirea cu care aperi lucruri ce tin mai mult de zonele intangibile ale cunoasterii noastre! exista cu siguranta premonitii, telepatie si lucruri pe care unii oameni le pot face iar altii nu. dar asta nu inseamna ca trebuie sa dam crezare unor zvoneri jalnici, pe care doar privindu-i iti dai seama ca nu sunt altceva decat niste oportunisti dornici de a fi bagati in seama! Nu ne putem juca cu astfel de lucruri fara sa inspaimantam oamenii degeaba fara sa cream panica....
 • +2 (2 voturi)    
  CONTINUARE (Luni, 6 aprilie 2009, 13:08)

  Lucia [anonim]

  cei care voteaza cu - minus sa se duca singuri la orice agentie de asigurari si sa le spuna ca daca au spart peretii fara autorizare sa vada ce le spun ..... - nu vor primii nicio prima de asiguare:::nicio dauna...si vor fi obligati de la 1 iulie sa plateasca asigurarea obligatorie a locuintei....deci sa va vad atunci cei care votati cu minus cum veti despagubii vecinii care va vor chema in instanta si veti intra pe penal si nu pe civil...asa ca mai bine intrati in legalitate pentru binele dvs al musafirilor dvs si al familiei dvs si pentru copii dvs si lasati-o mai usor cu voturile pe minus ca asta este realitatea sunteti in afara legii si vine ea si legea divina.....oricum eu va doresc o zi buna tuturor si celor care au daramat sau nu peretii si cei de la min de interne sa includa in lege pedepsirea celor care nu au apt conforme schiteti apartamentului si obligatia de a reface si de a stabili clar in lege cine-i controleaza anual sa vada conformitatea schitei si a bunului asigurat !!!, deoarece anual ne vor lua bani pentru asigurarile pentru locuinte. succes min de interne si o zi buna celor care fac legi pentru protectia tuturr romanilor !!!! cu soare !!! si fara cutremure !!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Am dat un + (Luni, 6 aprilie 2009, 14:04)

   STEFAN A. [utilizator] i-a raspuns lui Lucia

   Stimata Lucia, ai dreptate dar romanul , pina nu da cu capul de tocul usii, nu invata din experienta altora ! In rest,stai sa vezi ce va fi in Bucuresti la urmatorul cutremur ( sigur va fi , nu stim exact cind ). De asigurari, lasam balta, in Romania este doar o afacere si gata ! Stai sa vezi ce constructii anticutremur au fost facute dupa 1989 ! Pe hirtie tot OK, in realitate, economii peste economii ca sa creasca profitul ! Legea , fara controlul preventiv si probe statice pe teren, nu valoreaza nimic si nu te protejeaza de nimic !
 • +3 (3 voturi)    
  Ce scandal? (Luni, 6 aprilie 2009, 15:28)

  Miaow [utilizator]

  Oameni buni, locuiesc in Italia si... cum sa va spun, dar pana la ora asta nu e nici un fel de scandal de proportii. Abia acum jumatate de ora l-au mentionat pe Giuliani la un telejurnal, dar doar asa, in treacat... Deci nu mai umflati asa din burta ca e scandal de proportii.
 • +1 (1 vot)    
  Sfaturi (Luni, 6 aprilie 2009, 17:24)

  Moniq [utilizator]

  Stiu ca e putin mai lung, dar iata cam ce ar trebui sa facem (Doug Copp), nu ce am invatat la scoala:
  In caz de cutremur NU va ascundeti sub masa/banca, NU va asezati in cadrul usii.
  1) Oamenii care se adapostesc sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
  2) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
  3) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste-te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului.
  4) Niciodata sa nu mergi pe scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor.
  5) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
  6) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
  7) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.
  • 0 (0 voturi)    
   Dough Copp (Luni, 6 aprilie 2009, 23:56)

   Oana M [anonim] i-a raspuns lui Moniq

   Megeti pe cutremur.net, veti gasi o comunitate si niste informatii cel putin interesanta si cel putin tot atat de utile.
   Nu luati de bune sfaturile lui Doug Copp, judecati-le, treceti-le prin filtrul propriu.
   Nu asteptati sa vina cutremurul si sa intrati pe site dupa.

   Numai bine.
  • 0 (0 voturi)    
   Dough Copp (Marţi, 7 aprilie 2009, 0:03)

   Oana M [anonim] i-a raspuns lui Moniq

   De exemplu, ultimul sfat. Esti in casa, e oare suficient sa te postezi langa peretele exterior? Ce te faci cu geamul? Pocneste si iti sar cioburile in mana in fata. Parerea mea e ca e insuficient. Eventual poate te acoperi cu o patura ceva, dar oare e suficient? Ce te faci daca usa de la intrare e blocata?

   Penultimul e cam penibil. Sa stai langa peretii exteriori ai cladirii. Fugi din casa si iti cad caramizile in cap.
   • 0 (0 voturi)    
    Este foarte logic (Marţi, 7 aprilie 2009, 10:36)

    Monica [anonim] i-a raspuns lui Oana M

    In cazul unui cutremur mai important, informatia este foarte utila. Au fost cazuri cand au dezgropat supravietuitori dupa o saptamana (un caz in Corea de sud acum vreo cativa ani). Este foarte logic ca daca te plasezi spre exterior echipa de salvare te va gasi mai usor decat daca ai sta in mijlocul cladirii unde a cazut tot molozul. Ideea e sa poti sa supravietuiesti cateva zeci de ore pana te gasesc salvatorii.
    Sfatul se refera la persoanele care sunt prinse in interior, de exemplu sunt la un etaj superior al unei cladiri.
 • +1 (1 vot)    
  gaze (Marţi, 7 aprilie 2009, 5:41)

  stefan [anonim]

  Un gaz nu poate avea nici intensitate, nici frecventa. Exprimarea dvs e de coliva :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by