Consiliul de Securitate al ONU se intruneste de urgenta duminica seara, la ora 22:00, ora Romaniei, la New York, la cererea Statelor Unite, dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune Taepo-dong 2 care a trecut pe deasupra teritoriului Japoniei, anunta agentiile de stiri.

In timp ce Statele Unite sustin ca nord-coreenii au testat o racheta cu raza lunga de actiune Taepo-dong 2, regimul de la Phenian spune ca a lansat doar un satelit de comunicatii, pe care ar fi reusit sa il plaseze pe orbita, potrivit agentiei oficiale de presa de la Phenian, KCNA, citata de Mediafax.

Coreea de Nord a avertizat inca de acum o luna ca intentioneaza sa plaseze pe orbita, intre 4 si 8 aprilie, un satelit de telecomunicatii, care va survola nordul arhipelagului japonez. Statele Unite si aliatii lor asiatici au suspectat, insa, de la bun inceput regimul de la Phenian ca pune la cale un tir experimental cu o racheta cu raza lunga de actiune.

"Guvernul nu poate decat sa isi exprime dezamagirea si regretele dupa lansarea iresponsabila a unei rachete cu raza lunga, care reprezinta o amenintare serioasa la adresa securitatii in peninsula si in lume", a declarat Lee Dong-kwan, purtator de cuvant al presedintiei sud-coreene, citat de AFP.

Potrivit Mediafax, autoritatile japoneze spun ca racheta pare sa fi survolat partea de nord a insulei Honshu în jurul orei locale 11:37 (05:37, ora Romaniei). Prima treapta a rachetei ar fi cazut in Marea Japoniei, iar cea de-a doua, in Oceanul Pacific.

Citeste si Coreea de Nord merge mai departe.