A doua zi a summitului aniversar al NATO este marcata de violente. Mai multe persoane au fost ranite la Strasbourg, unul dintre orasele gazda ale summitului Aliantei, in urma confruntarilor violente dintre fortele de ordine si manifestantii anti-NATO. Protestarii au dat foc, sambata, unui hotel Ibis din Strasbourg, dar si unui punct de politie de pe malul Rinului, transmite corespondentul AFP, martor la violente.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la finalul lucrarilor Summit-ului NATO, ca aeronava sa prezidentiala a fost mutata pe un aeroport care nu este in "calea" manifestantilor. Potrivit unor surse oficiale, aeroportul de pe care va decola aeronava prezidentiala este Lahr, in Germania.

"S-a mutat avionul in alta parte, unde nu avem manifestanti in cale", a afirmat seful statului, potrivit NewsIn.

Organizatorii Summitului NATO le-au transmis sambata delegatiilor participante ca nu pot asigura in intregime securitatea oficialilor pe ruta Strasbourg-Baden-Baden, in acest moment analizandu-se solutii alternative de transport, au declarat pentru NewsIn surse oficiale. Potrivit acelorasi informatii, organizatorii analizeaza disponibilitatea folosirii altor aeroporturi, sau transportul sefilor de stat si de guvern cu elicopterul.

Ciocniri violente, soldate cu raniti

Zeci de persoane au fost ranite sambata, dupa ce politia a fost nevoita sa faca uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apa sau gloante de cauciuc pentru a imprastia protestatarii. Potrivit fortelor de ordine, multi dintre ei erau inarmati cu bate, sarma ghimpata si pietre.

Demonstrantii au incendiat hotelul Ibis, precum si un punct de politie din apropiere de "Podul Europei". Mai mult, acestia au dat foc la pneuri, pubele de gunoi sau baraje din lemn, au spart geamuri si au vandalizat magazine.

Peste 300 de activisti au fost retinuti de fortele de ordine, in ultimele 24 de ore.

Politia franceza a reusit sa respinga sambata dimineata circa 1.000 de manifestanti anti-NATO care protestau in apropiere de centrul Strasbourg-ului. Alte grupuri mai mici de manifestanti au reusit sa penetreze cordonul de securitate al fortelor de ordine si sa patrunda in zona "Podului Europei", podul peste Rin care leaga malul german de cel francez, acesta fiind si locul unde cei 28 de sefi de stat si de guvern care participa la summit-ul aniversar NATO se intalnesc sambata.

Organizatorii protestelor au anuntat o manifestatie anti-NATO uriasa, ce urma sa stranga aproape 60.000 de oameni care vor demonstra in ziua de incheiere a summit-ului.