Autoritatile din Rio de Janeiro construiesc ziduri pentru a impiedica extinderea mahalalor orasului - celebrele favelas - pe pitorestile dealuri care inconjoara metropola, una dintre cele mai faimoase destinatii turistice din lume, relateaza Reuters.

Constructiile au demarat deja in jurul a doua cartiere ale saracilor din districtele de sud ale Metropolei, a confirmat o purtatoare de cuvant a guvernului local. Unul dintre cele doua favelas este Morro Dona Marta, ocupata de politie in noiembrie anul trecut pentru a stopa crimele si violentele provocate de bandele rivale de traficanti de droguri.

Oficialii sustin ca zidurile au ca scop protejarea padurilor care au mai ramas in jurul orasului, dar criticii se tem ca aceasta miscare este mai degraba o decizie discriminatorie care simbolizeaza prapastia tot mai adanca dintre saracii si bogatii Braziliei.

"Nu este vorba despre nicio discriminare. Din contra, noi construim case pentru acesti oameni in alte zone si le cream conditii mai bune de viata", sustine Tania Lazzoli, purtatoare de cuvant a secretarului pentru politici publice.

Pana la sfarsitul anului, guvernul statului Rio de Janeiro vrea sa construiasca circa 11 km de ziduri in jurul a 19 comunitati sarace. In acest scop, va cheltui 17,6 milioane dolari si va reloca 550 de case, a adaugat Lazzoli.

"Obiectivul nostru este sa impiedicam extinderea acestor cartiere si sa protejam padurile", a mai spus ea.

Sute de favelas au aparut in ultimii zeci de ani in jurul metropolei Rio de Janeiro, dar si a altor orase mari din Brazilia, in conditiile in care milioane de oameni saraci pleaca din regiunile rurale pentru a-si gasi aici un loc de munca.

Celebru pentru plajele de aur si pentru muntii acoperiti cu vegetatie luxurianta, Rio de Janeiro atrage anual milioane de turisti din intreaga lume, multi dintre ei fiind atrasi de faimosul Carnaval.

In schimb, violentele periodice izbucnesc in favelas intre gruparile rivale de traficanti de droguri. Din timp in timp, gastile de tineri efectueaza razii pe plaje sau in cartierele luxoase precum Ipanema sau Leblon.

Interventie a politiei in Morro Dona Marta, in ianuarie 2008