Curtea de Apel Bucuresti reda, in decizia prin care a respins propunerea de arestare facuta pe numele lui Cornel Serban, Puiu Popoviciu si Petru Pitcovici, o convorbire dintre acesta din urma si politistul Motoc in care se arata ca Popoviciu ar fi vorbit chiar cu Traian Basescu, relateaza NewsIn.

"In contextul dat, incurajarea ofiterului Motoc Ion de a determina prin actele sale solutionarea cu celeritate a dosarului 206/P/2006 si daca se poate si favorabil – neincepere a urmaririi penale privind pe inculpatii Alecu si Popoviciu - se realizeaza, potrivit probelor din dosar si prin invocarea unor nume si relatii interpersonale ale acestuia din urma, in masura sa intimideze sau sa dea cel putin sentimentul unor garantii de sustinere in actiunile sugerate acestuia", se arata in motivarea deciziei instantei.

In motivarea deciziei de a-i lasa liberi pe cei retinuti de DNA, este invocat un proces-verbal din 18.12.2008, continand o nota de redare a unor discutii, in care Pitcovici ii spune lui Motoc Ion "cuvintele spuse de Basescu lui Puiu Popoviciu: „Ba iti dau cuvantul meu ca nu m-am vazut cu Tulus fata in fata. Am vorbit doar la telefon”. In acelasi proces-verbal din 18.12.2008, Pitcovici ii spune lui Motoc Ion ca „Puiu Popoviciu a vorbit cu Basescu” si ca „Puiu Popoviciu este asociat intr-o firma cu fratele lui Basescu", se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti facuta publica vineri seara.

Magistratul Viorica Costiniu recunoaste, totusi, ca veridicitatea afirmatiilor este greu de asumat din continutul dosarului, "dar o conexiune cu cererea procurorului sef de sectie de abtinere, (Doru Tulus n.r.) in instrumentarea acestui dosar si acceptata la nivelul conducerii D.N.A. este posibila".

Curtea de Apel Bucuresti mai sustine ca ofiterul de politie judiciara al DNA, Ion Motoc, denuntator in acest dosar, ar fi avut o atitudine incurajatoare, dandu-le de inteles inculpatilor ca se poate "rezolva" dosarul.

"In raport de datele dosarului, Curtea considera ca luarea masurii arestarii preventive cu privire la inculpati este excesiva, nu-si gaseste acoperire legala in conditiile invocate de Parchet art. 148 lit. f Cod procedura penala (pentru inculpatii Serban si Pitcovici) si respectiv art. 148 lit. b si f Cod procedura penala (pentru inculpatul Popoviciu). In opinia Curtii nu sunt intrunite in mod cumulativ conditiile legale exceptionale, care sa justifice o astfel de masura extrema, cum este privarea de libertate", se arata in motivare.

Potrivit acesteia, inculpatii nu au antecedente penale, "cu o comportare anterioara buna, nu exista dovezi ca acestia s-ar sustrage procedurilor judiciare in desfasurare. Aducerea cu mandat a inculpatilor pentru audiere din dispozitia procurorului de caz nu a avut la baza vreun refuz anterior al vreunuia din inculpati de a se prezenta la Parchet (precizare facuta in concluziile orale de procurorul", explica judecatoarea Viorica Costiniu motivul pentru care nu i-a arestat pe inculpati.

Cornel Serban, fostul sef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, si omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventiva, in noaptea de miercuri spre joi, de la Curtea de Apel Bucuresti. Procurorii au declarat recurs.

Valeriu Turcan: Traian Basescu nu s-a intalnit niciodata de cand e presedinte cu Popoviciu sau cu procurorul Tulus

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a precizat vineri, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca seful statului nu a avut nicio intrevedere cu omul de afaceri Puiu Popoviciu de cand este presedinte si nici nu a vorbit la telefon cu acesta, asa cum ar fi rezultat din informatii aparute in cazul Cornel Serban. De asemenea, Turcan a negat faptul ca seful statului ar fi vorbit vreodata cu procurorul Doru Tulus, relateaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al presedintelui a precizat ca, in opinia sa, este vorba despre trafic de influenta, in care doua persoane au incercat sa se foloseasca de numele presedintelui pentru a fi mai convingatori. "Presedintele respinge orice incercare de a fi asociat cu acte ilegale si, dupa cum a spus-o el insusi astazi, este o mare dezamagire faptul ca un ofiter superior incearca sa faca trafic de influenta uzand de numele domniei sale", a precizat Turcan.

Intr-o interventie ulterioara, Valeriu Turcan a tinut sa precizeze ca seful statului a "verificat" daca exista vreo legatura de afaceri intre fratele sau si Puiu Popoviciu. "Va pot comunica faptul ca aceasta informatie nu are nicio baza reala, cu alte cuvinte nu exista nicio legatura de afaceri intre fratele domnului presedinte si domnul Popoviciu", a afirmat purtatorul de cuvant al presedintiei.