Marina Statelor Unite a amplasat doua distrugatoare echipate cu sisteme de aparare antiracheta in largul coastelor Japoniei, cu cateva zile inainte de anuntata lansare a unei rachete nord-coreene care ar putea survola arhipeleagul, relateaza AFP.

"Suntem pregatiti pentru orice eventualitate", a declarat Charles Howard, responsabil pentru relatii publice al US Navy.

Distrugatoarele USS McCain si USS Chafee, echipate cu sisteme de lupta Aegis pentru urmarirea si interceptarea rachetelor, au parasit miercuri portul japonez Sasebo (sud-vest) si au ocupat pozitii in largul coastelor arhipeleagului.

Un al treilea distrugator american, USS Curtis Wilbur, precum si doua distrugatoare japoneze, Kongo si Chokai, ambele echipate cu sisteme Aegis si ancorate in portul Sasebo, sunt pregatite sa intervina in orice moment.

Un alt distrugator american, USS Stethem, urmeaza sa paraseasca portul Aomori (nord) joi, cu o destinatie neprecizata inca, a declarat US Navy.

SUA se teme ca Phenianul testeaza rachete cu raza lunga de actiune

Coreea de Nord a anuntat ca va lansa pe orbita un satelit de telecomunicatii intre 4 si 8 aprilie, dar Washington, Tokyo si Seul se tem ca este vorba despre testarea unei rachete cu raza lunga de actiune, care ar putea lovi Alaska.

Un responsabil american a afirmat miercuri ca nord-coreenii au amplasat o racheta, aparent de clasa Taepodong-2, pe o rampa de lansare din poligonul Musudan-ri, pe coasta nord-estica a peninsulei.

Administratia americana a incercat sa descurajeze regimul comunist si sa-l convinga sa renunte la aceasta lansare, dar nu a anuntat oficial ca va dobori racheta in cazul in care Phenianul isi mentine intentiile.

Premierul japonez, Taro Aso, a avertizat insa ca Tokyo va distruge racheta daca aceasta ameninta teritoriul nipon.

Japonia este dotata, cu sprijinul Washingtonului, cu un scut antiracheta pentru a se proteja in cazul unui eventual atac nord-coreean. Acest scut dispune de doua perdele de protectie: rachetele mare-aer SM-3, instalate la bordul distrugatoarelor echipate cu sisteme de lupta Aegis, si rachetele sol-aer Patriot.