Autoritatile din Africa de Sud au decis sa nu-i acorde viza de intrare liderului spiritual tibetan Dalai Lama, care trebuia sa participe la o conferinta despre pace, in Johannesburg, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei sud-africane, preluat de CNN.

Thabo Masebe a afirmat ca laureatul Premiului Nobel nu a primit viza deoarece "nu este in interesul Africii de Sud ca el sa participe" la conferinta.

Masebe a precizat ca participarea liderului tibetan la conferinta ar fi deplasat atentia de la Cupa Mondiala la fotbal din 2010, iar Africa de Sud "nu-si permite ca discutiile sa ajunga la China si Tibet".

Oficialul a declarat, de asemenea, ca Africa de Sud a castigat mult din relatia sa comerciala cu China.

Un purtator de cuvant al liderului tibetan a afirmat ca nu este surprins de decizie, adaugand ca guvernul tibetan in exil crede ca China a convins multe tari sa-i refuze viza lui Dalai Lama.

Laureatul Premiului Nobel Desmond Tutu a anuntat ca nu va participa la conferinta in semn de protest fata de decizia autoritatilor sud-africane. La conferinta din Johannesburg au fost invitati, printre altii, Nelson Mandela, F.W. De Klerk, Martti Ahtisaar, Sett Blatter sau actrita Charlize Theron.