Papa Benedict al XVI-lea, aflat intr-un turneu pe continentul african, a oficiat slujba de duminica in fata unui milion de angolezi, carora le-a spus ca "atunci cand legea Domnului este ridiculizata, desconsiderata, luata in deradere, rezultatele pot fi doar distrugerea si nedreptatea", informeaza CNN.

Serviciul religios a avut loc la marginea capitalei Luanda, iar oamenii au indurat temperaturile ridicate pentru a-l asculta pe Suveranul Pontif.

"Cat de de adevarat poate fi ca razboiul distruge tot ceea ce valoros", a afirmat Papa.

Fortele raului au facut, in Africa, ca "saracii sa devina scalvi si au lipsit generatiile viitoare de resursele necesare pentru a crea o societate mai puternica si mai dreapta", a spus Benedict al XVI-lea.

Papa s-a referit in cuvantarea sa si la istoria recenta a Angolei, in special la razboiul civil care a urmat obtinerii independentei, in 1975 si a spus ca suferintele angolezilor au fost simtite de multi africani.

Benedict si-a exprimat apoi "adanca tristete" pentru moartea a doua femei, in timpul unei busculade produse sambata pe un stadion unde a tinut un discurs.

Solidaritate pentru Africa

Inainte de plecarea in turneul de sapte zile in Camerun si Angola, Papa a declarat ca vrea sa faca un apel la "solidaritate internationala" pentru Africa in contextul crizei economice.

Suveranul Pontif a precizat ca desi biserica nu propune solutii economice specifice, ea poate oferi "sugestii morale si spirituale".

El a descris criza actuala drept o consecinta a "deficitului de etica in structurile economice" si a afirmat ca "aici este locul unde biserica isi poate aduce o contributie".