Un submarin cu propulsie nucleara si o nava amfibie apartinand marinei americane de razboi s-au ciocnit vineri in apele strategice ale stramtoarii Ormuz, in urma accidentului 15 persoane fiind ranite usor, a anuntat Flota a V-a americana, citata de AFP

"Coliziunea dintre USS Hartford si USS New Orleans s-a produs in jurul orei locale 1,00", a declarat comandamentul flotei care are baza in Bahrein, intr-un comunicat de presa.

"15 marinari de pe submarinul Hartford au fost raniti usor. Nicio persoana de la bordul New Orleans nu a fost ranita", precizeaza sursa citata.

Coliziunea a provocat o avarierea rezervorului de carburant al New Orleans, 95.000 de litri de motorina fiind deversate in mare.

USS Hartford, un submarin cu propulsie nucleara, are o lungime de 110 metri si un deplasament de 6.900 tone. La bordul ambarcatiunii se aflau 12 ofiteri si 116 marinari.

New Orleans are o lungime de 208,5 m si un deplasament de 24.900 tone. La bord se aflau 361 de oameni, dintre care 28 de ofiteri.

Cele doua nave efectuau misiuni regulate de patrulare, precizeaza marina americana.

Flota a V-a din Bahrein patruleaza pe o arie de 19,4 milioane de kilometri patrati, din Africa de Est, pana in Orientul Mijlociu si Asia de sud-vest.

Stramtoarea Ormuz, situata la intrarea in Golful Persic intre Oman si Iran, reprezinta o cale maritima strategica, prin care tranziteaza 40% din petrolul mondial.

Largimea stramtorii, in cel mai larg segment, nu depaseste o suta de kilometri.