Procesul lui Josef Fritzl, tatal incestuos care si-a sechestrat si violat propria fiica in beciul locuintei sale timp de 24 de ani si a avut 7 copii cu ea, a inceput luni, in fata unei curti cu jurati la Sankt-Polten, in apropiere de Viena, relateaza AFP.

In varsta de 73 de ani, Josef Fritzl este acuzat de viol, sechestrare, incest, sclavie, precum si de moartea unuia dintre copiii pe care i-a avut cu fiica sa Elisabeth, riscand sa fie condamnat la inchisoare pe viata.

Echipele posturilor de televiziune si-au ocupat pozitiile in jurul cladirii tribunalului, precum si in sala de judecata 119 din micutul oras austriac, unde trei judecatori si opt jurati trebuie sa decida ce pedeapsa merita "monstrul din Amstetten", cum l-a numit presa locala.

Verdictul va fi pronuntat, cel mai probabil, in data de 20 martie.

Depozitiile martorilor vor fi facute cu usile inchise, pentru a proteja identitatea victimelor minore, potrivit regulilor in cazuri de delicte sexuale.

Josef Fritzl a avut sapte copii cu fiica sa, Elisabeth, dintre care unul a murit la cateva zile de la nastere. Barbatul i-a tinut pe Elisabeth si pe trei dintre cei sase copii care au supravietuit inchisi in subsolul casei, in timp ce pe ceilalti i-a adoptat impreuna cu sotia sa, dupa ce a convins-o ca mama lor i-a abandonat in fata usii.

Cazul a iesit la suprafata dupa ce Kerstin, una dintre fetele lui Fritzl a suferit o infectie a rinichilor si a fost internata de urgenta.

Fritzl s-a pus la dispozitia stiintei, pentru a ajuta psihiatrii

Cu putin timp inainte de inceperea procesului, Josef Fritzl a invitat psihologi si psihiatri sa-l examineze cat mai detaliat, pentru a acumula experienta pentru cazuri similare cu al sau.

"Sunt constient ca voi petrece foarte mult timp in inchisoare. As vrea sa fiu examinat de cat mai multi creatori de profile, psihologi si psihiatri, de preferat cei mai renumiti din lume. Ar trebui sa priveasca in adancimile sufletului meu si sa ia aminte pentru cazuri viitoare", a declarat Fritzl, intr-un interviu pentru o revista austriaca.

"Ar fi in interesul stiintei sa examinam acest caz unic cat mai in detaliu. Din punct de vedere al medicinei si criminalisticii, personalitatea lui merita cu certitudine sa fie examinata", a afirmat un cunoscut psihiatru austriac, Reinhardt Haller.