Ministrul britanic de Finante, Alistair Darling, a reinnoit apelul adresat Uniunii Europene de a oferi mai mult sprijin financiar tarilor est-europene aflate in dificultate din cauza crizei economice internationale.

"Daca tarile din UE intra in dificultate, ar trebui sa fim pregatiti sa le ajutam si una dintre modalitatile prin care putem sa facem acest lucru este prin fondul UE, care a fost creat tocmai pentru astfel de situatii. Trebuie sa marim resursele acestui fond. Acolo unde este necesar, trebuie sa actionam impreuna printr-un sistem multilateral de sprijin, nu doar prin UE, dar si prin FMI. De multe ori in trecut se cerea ajutorul FMI mult prea tarziu. Ceea ce trebuie sa facem acum este sa intervenim mai devreme, pentru a aborda problemele inainte ca ele sa prinda radacini adanci" - a declarat Alistair Darling, citat de Radio Romania Actualitati. Oficialul britanic a facut aceste declaratii in cursul unui discurs adresat presei straine.

De altfel, ministrii de Finante ai Uniunii Europene s-au pronuntat pentru dublarea resurselor Fondului Monetar International, pana la 500 miliarde dolari, pentru a permite institutiei sa faca fata amplorii crizei mondiale, potrivit AFP.

Ministrii au aprobat marti un proiect in acest sens, care va fi discutat in cadrul summitului marilor puteri G20, care se va reuni la Londra, in 2 aprilie.