Comisia juridica a Senatului a dat, marti, aviz favorabil pentru Ordonanta de urgenta prin care se introduc pasapoarte electronice cu elemente de indentificare biometrica, informeaza Rador.

Introducerea acestui tip de pasaport a fost contestata, printre altele, pentru ca ar include cifra satanica 666, idee respinsa de seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Aurel-Vasile Sime, care a precizat ca nu este vorba de pasapoarte biometrice, cum s-a inteles, ci de pasapoarte electronice cu doua elemente biometrice: imagine faciala si amprentele.

"Cifra satanica, in ghilimele, considerata de unii 666, nu se regaseste practic nicaieri. Nu avem cod de bare in pasaportul electronic romanesc ca sa poti sa faci asociere cu acea cifra satanica", a declarat Sime.

Chestorul Aurel Vasile Sime a precizat ca introducerea acestui tip de pasapoarte prezinta o aliniere la standardele Uniunii Europene, dar ca nu este obligatoriu ca cetatenii romani sa-si faca un astfel de pasaport, ei putand opta pentru pasapoarte temporare valabile un an, care nu au elemente biometrice.

Pe de alta parte, chestorul Aurel Vasile Sime a aratat ca noile pasapoarte sunt printre cele mai moderne din lume, continand 50 de elemente de siguranta. Pretul unui asemenea pasaport este estimat la 266 de lei.