Mii de persoane au participat, marti, in localitatea Tatarszentgyorgy la inmormantarea unui tigan si a fiului sau, impuscati saptamana trecuta in ceea ce politia a calificat drept un nou atac impotriva comunitatii tiganesti din Ungaria, transmite Reuters.

Peste 5.000 de persoane, intre care politicieni si activisti din asociatiile pentru apararea drepturilor omului, au luat parte la ceremoniile funerare desfasurate in localitatea aflata la 65 km sud-est de Budapesta.

"Cerem iertare familiei indoliate si fratilor de sange tigani carora de 500 de ani le datoram o imbratisare", a declarat pastorul metodist Gabor Ivanyi. "Suntem profund indurerati si rusinati", a adaugat prelatul.

Potrivit informatiilor, baiatul in varsta de cinci ani si tatatl sau, Robert Csorba, au fost impuscati lunea trecuta in timp ce incercau sa fuga din locuinta lor, ce fusese incendiata. Alti doi copii au fost raniti in incident.

Imagini de la inmormintare
Foto: hirsarok.hu
Atacul de saptamana trecuta a fost ultimul dintr-o serie de atacuri impotriva tiganilor din Ungaria, care au dus la moartea a 7 persoane in ultimul an.

Politia nu a dat de urma autorilor si nu stie daca atacul a avut motivatii rasiste, insa liderii tiganilor cred ca incidentul seamana mult cu alte de acelasi fel produse impotriva tiganilor din diferite regiuni ale Ungariei.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a declarat sambata ca dificultatile provocate de criza economica fac ca Ungaria si alte tari din estul Europei sa arate "mai multa intelegere fata de tigani".

Tiganii reprezinta cea mai numeroasa minoritate din Ungaria, reprezentand circa 5-7% din populatia de 10 milioane de persoane.

Fotografii si informatii: Attila Volgyi - hirsarok.hu