Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, s-a intalnit, luni, cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in cadrul vizitei pe care a facut-o la Cartierul General al Aliantei.

Un comunicat al MAE sustine ca vizita ministrului roman al afacerilor externe survine in contextul pregatirii deciziilor reuniunii ministrilor de externe din statele NATO (5 martie, Bruxelles) si ale Summitului Aniversar al NATO de la Starsbourg-Kehl (3-4 aprilie).

Diaconescu si Scheffer au discutat despre operatiunea ISAF din Afganistan, cooperarea NATO-UE, extinderea NATO, politica de parteneriate a Aliantei, problematica regionala (cu referire la regiunea Marii Negre si a Balcanilor de Vest) scutul anti-racheta, securitatea energetica.

„Dezvoltarile din vecinatatea Romaniei si a NATO in acelasi timp, Balcanii de Vest si regiunea extinsa a Marii Negre ne preocupa in cel mai inalt nivel. Romania actioneaza cu prioritate pentru sporirea profilului Aliantei in raport cu aceste regiuni si pentru ancorarea statelor din zona la comunitatea euro-atlantica”, a afirmat seful diplomatiei romane.

Diaconsecu a reafirmat, totodata, sprijinul Romaniei pentru aspiratiile Ucrainei si ale Georgiei de aderare la NATO, subliniind necesitatea indeplinirii de catre acestea a standardelor si a criteriilor de performanta ale Aliantei.

Ministrul roman al afacerilor externe l-a invitat pe Scheffer sa viziteze Romania, in contextul evenimentelor organizate de autoritatile romane dedicate aniversarii a cinci ani de la aderare. Secretarul general al NATO a acceptat invitatia.