Pretul aurului a atins, marti, maximul ultimelor sapte luni, dupa ce un raport privind scaderea productiei industriei prelucratoare in statul american New York si perspectiva unei agravari a recesiunii in Europa de Est au amplificat temerile privind evolutia economiei mondiale, transmite Mediafax, care citeaza Reuters.

Cotatia aurului a atins maximul istoric exprimata in mai multe monede, precum euro, lira sterlina, randul sud-african, rupia indiana, dolarul canadian sau dolarul australian.

Pe piata spot, cotatia aurului a urcat la 966,15/968,15 dolari pe uncie, pana la 15:34 GMT, dupa ce a urcat pe parcursul zilei la 970 de dolari pe uncie, maximul incepand cu 22 iulie.

Astfel, pretul aurului cu livrare in luna aprilie a crescut cu 26,9 dolari pe uncie fata de ziua precedenta.

"Ne confruntam cu o aversiune totala fata de risc, transpusa in vanzari masive pe pietele de capital si apreciere dolarului. Creste cererea pentru aur", a declarat Andrei Kriuchenkov, analist la VTB Capital.

Anuntul autoritatilor din SUA privind scaderea productiei industriale din statul New York in luna februarie si un raport al Moody's, care vede recesiunea economica din Estul Europei mai severa decat in alte zone, au amplificat temerile investitorilor.