Oficialii israelieni au permis palestinienilor din Fasia Gaza sa faca primul export dupa mai bine de un an, transmite publicatia The Telegraph.

Un transport de 25.000 de garoafe va fi trimis de catre crescatorii de flori palestinieni spre Europa, la cererea guvernului olandez, cu ocazia Zilei de Sf. Valentin.

Presedintele Asociatiei crescatorilor de flori din Gaza, Mohammed Khalil, a afirmat ca decizia israeliana vine "prea tarziu". Khalil a declarat ca Fasia Gaza obisnuia sa trimita in strainatate in jur de 40 de milioane de flori pe an inainte ca Israelul sa impuna o blocada impotriva exporturilor palestinene, in iunie 2007, dupa venirea la putere a organizatiei Hamas.

"A trebuit sa dam florile ca hrana la animale pentru ca nu am putut sa le exportam", a declarat Khalil, adaugand ca cele 25.000 de garoafe reprezinta un "export nesemnificativ".

Un purtator de cuvant al armatei israeliene, maiorul Peter Lerner, a salutat gestul Israelului, insa nu a precizat daca decizia guvernului de la Ierusalim reprezinta o schimbare a politicii generale fata de Fasia Gaza.