Sute de studenti, exmatriculati pentru neplata taxelor

de E.M.     HotNews.ro
Vineri, 23 ianuarie 2009, 11:22 Ultima ora


445 de studenti ai Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures au fost exmatriculati pentru neplata taxei de scolarizare. Acestia nu au platit primele doua rate, scadente in octombrie, respectiv decembrie 2008.

La Universitatea "Petru Maior" sunt inregistrati in regim cu taxa, in total, peste 3.000 de elevi.

Reprezentantii institutiei au transmis decizia studentilor vizati. Dupa anunt, 42 dintre cei 445 de studenti exmatriculati au achitat ratele restante, solicitand reinmatricularea.

"In mod normal, daca plateau pana la data de 30 octombrie, aveau de achitat 700 de lei. Acum au de platit 1.263 de lei, plus taxa de 100 de lei pentru reinmatriculare", a declarat Doina Vitelar, secretar sef al universitatii.

Dintre cei ramasi, inca 75 de studenti mai au de platit rata aferenta lunii decembrie. "Din luna martie deja trebuie achitata rata a treia", a adaugat Doina Vitelar.

La Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures, taxele variaza intre 1.500 si 2.400 de lei pe an, platibile in patru transe.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2808 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Cateva clarificari imperios necesare ! (Vineri, 23 ianuarie 2009, 12:02)

  Angelina [anonim]

  Stimate autor,
  Doresc sa fac cateva precizari necesare pentru cei care nu cunosc regulamentele de credite transferabile sau sunt studenti si in urma acestui articol vor intra in panica:
  1. Exmatricularile la nivel universitar se face de regula o singura data pe an, la inceputul anului universitar, nicidecum la mijloc sau dupa primul semestru. Titlul articolului contine o grava dezinformare. Studentii ( nu elevii cum sunt numiti in articol) au posibilitatea de a achita primele 2 rate cu penalizari, si sesiunea de iarna o por recupera dupa plata taxelor in sesiunea de restanta fara nicio restrictie.
  2. Exmatricularile de la 1 octombrie se fac pe baza neacumularii numarului de credite necesare promovarii, nu pe baza neplatii taxei, in mod uzual, studentii neplatnici nu vor putea intra in examene si deci nu vor avea note si implicit credite.
  3. Formularea corecta ar fi " studentii rau platnici sunt propusi pentru exmatriculare" ,
  4. In acelasi mod, reinmatricularile se fac la inceputul anului universitar, nicidecum la mijloc de an, ma mira ca o secretara sefa poate sa sustina asemenea informatii neprofesionale
  5. Chiar fraza ca taxa e platibila in 4 transe ofera studentilor posbilitatea de a achita cele 4 transe o singura data, cu plata penalizarilor, inainte de examenele de pe semestrul II.
  6. Va rugam ca pe viitor sa cititi regulamentul de credite transferabile sau sa cereti secretarei sefe un exemplar pentru o documentare serioasa.
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Regulamentul de credite al Univ. Petru Maior (Vineri, 23 ianuarie 2009, 14:07)

  Angelina [anonim]

  Pentru a sustine mesajul postat anterior imi permit sa citez din REGULAMENTUL PRIVIND ACTIVITATEA PROFESIONALĂ A STUDENŢILOR ŞI SISTEMUL DE CREDITE TRANSFERABILE
  afisat pe site-ul Universitatii Petru Maior:

  1. "Din anul I în anul II, dacă au realizat minimum 40 de puncte-credit aferente disciplinelor obligatorii şi opţionale din planul de învăţământ al facultăţii; în caz contrar vor fi exmatriculaţi, sau, la cerere pot opta pentru un an suplimentar în regim cu taxă (taxă stabilită prin regulamentul de taxe)" - rezulta ca promovabilitatea se calculeaza dupa un an universitar, nu la finele fiecarui semestru, dupa cum reiese din articol.

  2."Art. 49. a) Studenţii pot susţine evaluările de la care au absentat sau pe care nu le-au promovat în cadrul sesiunilor normale, în sesiunea de restanţe din toamn ă , dacă au obţinut cel puţin 20 credite din anul respectiv" - daca sunt exmatriculati in iarna li se ia abuziv sansa de a se prezenta in toamna, dupa achitarea chiar tardiva a taxelor.

  3.Art. 64. "Înscrierea studenţilor în anul II , III sau IV de studiu, după anul în care s-a produs înmatricularea, se face în primele 10 zile de la începutul anului universitar, pe baza fişei de înscriere". - daca s-ar aproba reinscrierile in aceasta perioada s-ar incalca regulamentul.

  Mai sunt si alte neconcordante intre declaratii si regulamente.
  Regret ca studentii nu se informeaza si nu isi cunosc suficient de bine drepturile.
 • 0 (0 voturi)    
  creditele obtinute de fiul meu (Luni, 3 august 2009, 14:34)

  Bandila Rafila [anonim]

  Doresc sa stiu situatia cu creditele acumulate de Bandila I.Ioan-Alexandru dupa primul an de studentie 2008-2009,la "Automatica si Informatica aplicata.
  In ce situatie este,daca a promovat in anul 2 la Universitatea Petru Maior la facultatea mentionata.
  Daca a avut examene la care nu s-a prezentat?
  Daca pentru examenele ramase trebuie sa achite taxe si cat anume?
  Va multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by