Politistii, magistratii, personalul auxiliar din justitie si cadrele militare pensionate pentru limita de varsta, care lucreaza in prezent in institutiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat, trebuie sa opteze in 15 zile pentru una dintre cele doua calitati, potrivit NewsIn.

Potrivit OUG adoptate in ultima sedinta de Guvern, publicata luni in Monitorul Oficial, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care "beneficiarul unei pensii pentru limita de varsta realizeaza venituri din exercitarea unei functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala".

Pot cumula pensia cu veniturile realizate nevazatorii si pensionarii cu invaliditate de gradul III. Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.

Persoanele care beneficiaza de pensie militara de serviciu si opteaza pentru pastrarea functiei de la stat tebuie sa restituie institutiei din cadrul careia a iesit la pensie, in maximum 30 de zile de la data incadrarii, platile compensatorii primite de la stat.