Trei state membre ale UE - Grecia, Spania si Danemarca - si-au deschis piata fortei de munca in fata cetatenilor romani si bulgari, odata cu intrarea in noul an, informeaza vineri euobserver.com.

Conform datelor statistice, cetatenii bulgari manifesta un interes mai mare pentru angajarea in munca in Grecia, in timp ce romanii prefera sa lucreze in Spania.

Totusi, majoritatea statelor membre cu vechime in UE si-a pastrat temporar sistemul permisului de munca fata de Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniune in 2007.

Acum insa, situatia a fost reevaluata, iar Atena, Madridul si Copenhaga au decis in favoarea ridicarii acestei restrictii. Motivand recentele probleme economice din regiunea estica, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Austria, Luxemburg, Olanda si Belgia au anuntat oficial prelungirea restrictiilor cu trei ani.

In privinta tarilor care au devenit membre UE in 2004, intre care si Ungaria, exista de asemenea restrictii referitoare la angajarea in munca, insa in cazul acestora cercul statelor membre cu vechime in UE este cu mult mai restrans.

Potrivit agentiei de presa BGNES, ministrul Muncii din Grecia a informat oficial Comisia Europeana ca tara sa nu va mai aplica restrictii pe piata muncii dupa expirarea perioadei de doi ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007.

Astfel, cetatenii romani si bulgari vor putea nu numai sa calatoreasca liber, dar si sa munceasca in Grecia.

Guvernul grec a decis ca aceasta initiativa va reduce numarul muncitorilor ilegali si nu ii va afecta pe greci.