Pretul pe care Belarusul il va plati in 2009 pentru gazul rusesc va fi mai mic decat se specificase initial in contract, a declarat sambata un purtator de cuvant al Gazprom, adaugand ca preturile vor scadea si pentru alti importatori, intre care si R.Moldova, relateaza RIA Novosti, in pagina online.

El a precizat ca aceasta decizie a fost luata din cauza scaderii pretului la energie la nivel mondial, informeaza Mediafax.

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko declarase anterior ca pretul va scadea cu 60-67 la suta, iar presa a speculat ca intelegerea este legata de posibila recunoastere de catre Minsk a republicilor sovietice Osetia de Sud si Abhazia.

"Important nu este numai sa stabilesti un pret, ci si sa primesti banii respectivi, asa ca facem unele compromisuri", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

El a afirmat ca preturile vor scadea, de asemenea, si pentru alti importatori de gaz rusesc, in special pentru tarile baltice si Republica Moldova.

Un acord de principiu privind livrarea gazelor si preturile a fost incheiat de presedintii rus si belarus la 22 decembrie, desi nu a fost anuntat nici un pret.