Bursele americane au deschis sedinta de vineri in urcare usoara, in contextul in care compania financiara GMAC, divizie a grupului General Motors (GM), a primit aprobarea bancii centrale a Statelor Unite, Federal Reserve, pentru a deveni holding bancar, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Indicele Dow Jones Industrial Average, al principalelor actiuni din sectorul industrial, a urcat cu 37,91 puncte, sau 0,45%, la 8.506,39 puncte, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 4,10 puncte, sau 0,47%, la 872,25 puncte.

Indicele compozit Nasdaq a urcat cu 3,90 puncte, sau 0,26%, la 1.528,80 puncte.

In urma deciziei Federal Reserve, compania GMAC ar avea acces la programe guvernamentale de creditare, evitand astfel falimentul, iar titlurile GM s-au apreciat cu 14%.

Directorul executiv al GM, Rick Wagoner, declara anterior ca falimentul companiei ar presupune lichidarea, din moment ce clientii vor refuza sa cumpere vehiculele companiilor ce nu ar putea emite garantii sau furniza piese de schimb.

Vanzarile de masini din Statele Unite au inregistrat un declin de 37% in noiembrie, marcand cea mai scazuta rata anuala din ultimii 26 de ani.

In contextul actualei crize financiare, General Motors trezeste cele mai multe motive de ingrijorare. Cu ocazia prezentarii rezultatelor semestriale, la inceputul lui noiembrie, conducerea companiei a admis ca fondurile sale, care scad vertiginos, nu vor permite companiei sa supravietuiasca fara ajutor in 2009.