Presedintele rus Dmitri Medvedev a amenintat Ucraina cu "sanctiuni", daca nu isi plateste datoria pentru gazul livrat de Rusia, potrivit unor fragmente dintr-un interviu, difuzate in avans de agentiile de presa de ruse, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Ucraina "trebuie sa plateasca aceasta datorie pana la ultima rubla, daca nu vrea ca, in final, economia sa sa se confrunte cu sanctiuni si reclamatii din partea Federatiei Ruse", a spus Medvedev.

Kievul trebuie sa plateasca o datorie de circa doua miliarde de dolari pentru gazul cumparat in 2008, in caz contrar Moscova amenintand ca nu va reinnoi contractul si va inceta furnizarea de gaze la 1 ianuarie 2009.

Presedintele rus a apreciat, pe de alta parte, ca relatiile ruso-ucrainene sunt la cel mai scazut nivel. Cele doua tari au relatii dificile de la Revolutia Portocalie de la sfarsitul anului 2004, care a adus la putere un regim prooccidental.

"In ceea ce priveste relatiile noastre in ansamblu, din nefericire, din punctul meu de vedere, nu s-a atins niciodata un nivel atat de scazut in ultimii ani", a spus Medvedev.

Ucraina si Rusia au divergente in mai multe dosare, in special in ceea ce priveste mentinerea flotei ruse in Crimeea (sudul Ucrainei), dupa expirarea contractului in acest sens, in 2017. Pe de alta parte, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a sustinut Georgia in timpul conflictului cu Rusia din vara acestui an.