Trei nave de razboi din Rusia se vor deplasa in Cuba intre 19 si 23 decembrie, pentru prima data de la dezmembrarea URSS, in cadrul escalelor care marcheaza revenirea Rusiei in Marea Caraibelor, a anuntat luni un purtator de cuvant al marinei ruse, citat de AFP.

"Aceasta va fi prima vizita a navelor de razboi ruse in Cuba din perioada sovietica", a precizat intr-un comunicat capitanul navei, Igor Digalo, potrivit Mediafax.

Nava de urmarire a submarinelor Amiralul Ciabanenko si alte doua nave de aprovizionare, Ivan Bubnov si SB-406, isi vor incheia luni vizita in Nicaragua.

Comandantul acestor nave, care vor ancora in portul Havana, se va intalni cu cel al flotei cubaneze si cu primarul capitalei, potrivit aceleiasi surse.

Militarii rusi vor depune, de asemenea, jerbe la monumentul lui Jose Marti, erou al luptei cubaneze pentru independenta, dar si in memoria militarilor sovietici care au actionat in Cuba in timpul Razboiului Rece.

Pentru a confirma semnificatia acestei vizite menite sa "consolideze si sa stimuleze relatiile intre flotele celor doua state", "populatia cubaneza va fi invitata sa urce la bordul navelor ruse", potrivit comunicatului.

Cele trei nave au mai participat la manevre comune ruso-venezuelene in Marea Caraibelor inainte de a se deplasa in Panama si Nicaragua.

Primul presedinte rus care a vizitat Cuba in ultimii opt ani, Dmitri Medvedev, a subliniat cu acest prilej relansarea parteneriatului economic si militar cu fostul sau aliat din perioada Razboiului Rece.

Dupa mai multi ani de cooperare stransa, in special in domeniul militar, relatiile intre cele doua state s-au deteriorat dupa dezmembrarea URSS, in 1991 generand o grava criza economica in Cuba.

Fidel Castro a denuntat in 2000 decizia unilaterala a lui Vladimir Putin, in perioada respectiva presedinte al Rusiei, de a inchide o baza situata la periferia capitalei.

Ca o concesie, Rusia a decis sa amane negocierile legate de problema datoriei cubaneze acumulata in perioada sovietica, in valoare de peste 20 de miliarde de dolari, potrivit Moscovei, si a decis reesalonarea unei datorii de 162 de milioane de dolari contractata de Cuba dupa 1991.

Manevrele celor patru nave ruse impreuna cu flota Venezuelei la inceputul lui decembrie au marcat revenirea marinei ruse in Marea Caraibelor dupa incheierea Razboiului Rece.

Trei dintre aceste nave au efectuat sambata o misiune umanitara in Nicaragua, la invitatia presedintelui de stanga Daniel Ortega, o vizita denuntata de opozitie ca fiind o "incalcare a suveranitatii nationale".