Fortele britanice se vor retrage din Irak pana la sfarsitul lunii iulie 2009, in baza unei propuneri "umilitoare" care pune la un loc trupele din Marea Britanie cu alte cinci contingente, inclusiv din Romania, El Salvador si Estonia, relateaza The Times in editia electronica si citat de Mediafax.

Potrivit unui acord asupra statutului fortelor dintre Statele Unite si Irak, ratificat dupa noua luni de negocieri, armata americana urmeaza sa se retraga in trei ani. Acordul cu Marea Britanie si cu celelalte tari a fost calificat de consilierul pentru securitate nationala al Irakului, Muwafaq al-Rubaie, ca o "mini-intelegere pentru sase entitati".

Potrivit legislatiei propuse, toate sarcinile indeplinite de aceste contingente, care includ 42 de militari australieni si alti 200 ale tarilor membre NATO, dar si numeroase efective britanice, trebuie sa inceteze pana la sfarsitul lunii mai.

"Va exista o perioada de gratie de doua luni pentru ca trupele sa se retraga pana la 31 iulie", a declarat ministrul irakian al industriei, Fawzi Hariri. "Nu am fi putut intocmi, intr-o perioada atat de scurta, o conventie atat de detaliata precum cea ratificata cu fortele americane", a adaugat el.

Guvernul irakian are posibilitatea de a solicita anumitor efective sa ramana pentru a colabora la indeplinirea anumitor sarcini precum antrenarea marinei irakiene. "Credem ca este o propunere fezabila si am discutat-o la nivelul Guvernului", a mentionat Hariri.

Ministrii urmeaza sa voteze marti propunerea. In cazul in care va fi aprobata, ea va fi prezentata, saptamana aceasta, Parlamentului irakian.