Traficantul de droguri Diego Montoya, alias 'Don Diego', al carui cartel a exportat pana la 70% din cocaina vanduta in Statele Unite ale Americii si in Europa, a fost extradat vineri in statul american Florida, au anuntat surse din politie, citate de AFP.

Avionul care il transporta pe traficantul de droguri in SUA a decolat de la Bogota la ora 16.50 GMT, informeaza Agerpres.

'Columbia intoarce o pagina in lupta impotriva traficului de droguri. Aceasta extradare este, fara indoiala, cea mai importanta din ultimii ani', a declarat presei, la putin timp dupa decolare, seful politiei columbiene, generalul Oscar Naranjo.

Don Diego, pentru care au venit cereri de extradare din partea mai multor tribunale americane, a condus organizatia care a luat treptat locul, in anii '90, cartelurilor din Cali si Medelin.

Potrivit autoritatilor columbiene, la momentul capturarii sale, in 2007, el era responsabil pentru 70% din cocaina exportata in SUA si Europa. De asemenea, Diego Montoya este suspectat de comiterea a 1.500 de asasinate.

Biroul Federal de Investigatii al SUA (FBI, politia federala americana) l-a plasat pe Motoya din 2004 pe lista celor mai cautati traficanti de droguri, estimand ca acesta controla 60% din cocaina exportata in SUA.