Mai multe turme de bovine din Irlanda, care au primit aceeasi hrana ca porcii la care s-a descoperit dioxina, au fost contaminate, a anuntat marti ministrul irlandez al agriculturii, Brendan Smith, minimalizand totusi riscurile pentru sanatatea publica, relateaza AFP.

Testele efectuate pe 11 turme de bovine au indicat faptul ca trei dintre ele prezentau urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat in general cu dioxina, peste nivelul maxim permis, a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa, potrivit NewsIn.

Riscurile pentru oameni "sunt extrem de mici", a subliniat el. "Nu exista riscuri pentru sanatatea publica" si "nu ne asteptam la aparitia de simptome" in randul populatiei, potrivit oficialului citat.

Doctorul Alan Reilly, din cadrul Autoritatii irlandeze pentru securitatea alimentara, a declarat ca urme de policlorobifenil (PCB), depistate la cele trei ferme investigate este "doar de doua sau trei ori peste nivelul normal", fata de 80-100 de ori in cazul porcilor. "Nu suntem ingrijorati in ceea ce priveste efectele pentru sanatate", a subliniat el. "Produsele care provin de la fermele respective nu vor fi autorizate sa fie livrate pe piata", a explicat el.

In schimb, "in cazul produselor aflate deja pe piata, insist ca este o cantitate foarte mica in comparatie cu intreaga productie de carne de bovine si nu vom cere retragerea de pe piata", a adaugat dr. Reilly.

Ministrul agriculturii a promis un raspuns rapid din partea guvernului "in cadrul masurilor de precautie adoptate deja pana acum si pentru a-i linisti pe consumatori". "Animalele care provin din turmele respective vor fi retrase din lantul alimentar", a subliniat el.

Comisia Europeana a confirmat luni ca o fabrica destinata hranei pentru animale se afla la originea contaminarii cu dioxina a produselor din carne de porc din Irlanda. "Hrana contaminata a fost livrata la zece crescatorii de porci si 38 ferme de pasari din Irlanda si la alte noua ferme de porci in Irlanda de Nord", a precizat Nina Papadoulaki, purtatoare de cuvant a Comisiei responsabila pentru domeniul sanatatii.

Japonia, Singapore, Coreea de Sud, China si Rusia au anuntat luni ca suspenda importurile din Irlanda, dupa ce Dublinul a retras de la vanzare toate produsele pe baza de carne de porc produse pe insula din 1 septembrie.

Alerta a fost lansata sambata seara, dupa descoperirea unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asmilat in general cu dioxina. Autoritatile au detectat aceasta substanta in timpul unor controale de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen.

Ancheta privind cauzele contaminarii, lansata de politie si de autoritati, se orienta duminica seara spre hrana porcilor, vizand in special o fabrica a grupului Millstream Power Recycling Limited, situata in apropiere de Fenagh, in sud-vestul tarii. Problema ar putea proveni de la uleiul folosit pentru functionarea utilajelor de deshidratare a produselor introduse in hrana porcilor, a declarat un purtator de cuvant al societatii, David Curtin, negand, insa, ca uleiul ar intra in compozitia hranei produse.

Comisia Europeana a invitat toate tarile din UE sa blocheze si sa controleze carnea de porc si produsele derivate importate din Irlanda.