Curtea Suprema a SUA va anunta, luni, daca va lua in considerare doua plangeri, potrivit carora Barack Obama nu indeplineste conditiile pentru a fi presedinte deoarece nu s-a nascut pe teritoriul american, potrivit LA Times.

Un avocat din Pennsylvania, Philip Berg, sustine ca circumstantele nasterii lui Obama sunt "confuze" si ca s-ar putea ca el sa se fi nascut in Kenya. Berg pretinde ca mama lui Obama a ajuns in Hawaii la cateva saptamani dupa aceea, pentru a inregistra nasterea.

La randul sau, avocatul Leo Donofrio din New Jersey a acuzat faptul ca oficialii electorali din statul sau nu au reusit sa-i prezinte dovezi ca doar candidatii care au demonstrat ca indeplinesc toate conditiile pot fi inscrisi pe buletinele de vot. Donofrio afirma ca, chiar daca Obama s-a nascut in Statele Unite, statutul sau de "cetatean american prin nastere" este pus sub semnul intrebarii de faptul ca tatal sau era kenyan si nu american.

Potrivit articolului II, sectiunea 1 din Constitutie, "nicio persoana, cu exceptia unui cetatean nascut" in SUA, nu poate fi presedinte. In timpul campaniei electorale, candidatura lui John McCain a fost contestata din cauza faptului ca s-a nascut in asa-numita Panama Canal Zone, controlata de americani, in timp ce impotriva democratului au fost depuse mai multe plangeri ce sustineau ca a fost nascut in Africa.

Analistii sustin insa ca e putin probabil ca magistratii sa dea unda verde unor procese in cazul celor doua plangeri.