Circa 100 de tari s-au reunit miercuri la Oslo pentru a semna un tratat ce interzice bombele cu fragmentare, devastatoare pentru civili, o ceremonie marcata de absenta unor mari producatori precum Statele Unite, Rusia si China, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Lumea este un loc mai sigur astazi. Este cel mai important acord umanitar din ultimul deceniu", a declarat Richard Moyes, copresedinte al Coalitiei impotriva bombelor cu submunitii (CMC), organizatie formata din circa 300 de organizatii neguvernamentale.

Aflata la originea procesului de interzicere a acestor bombe, Norvegia a semnat prima acordul care interzice producerea, utilizarea, stocarea si comercializarea acestor arme, ce obliga statele semnatare sa ajute tarile si persoanele care au fost victime ale lor.

Bombele cu fragmentare pot contine sute de bombe mai mici care se disperseaza pe un perimetru extins, fara ca toate sa explodeze.

Potrivit Handicap International, aproximativ 100.000 de persoane, 98 la suta civili, au fost ucise sau mutilate in lume din 1965 dupa explozia acestor bombe. Peste un sfert dintre ele sunt copii.