Principalele formatiuni politice din Ungaria considera ca bunele relatii romano-ungare vor ramane neschimbate dupa alegerile parlamentare din Romania, indiferent de componenta noului guvern de la Bucuresti, scrie Rador.

Reprezentantul Partidului Socialist Ungar, Vilmos Szabo, a declarat ca, probabil, UDMR va ramane la guvernare, ceea ce inseamna o reprezentare mai eficienta a intereselor maghiarilor din Romania, dar, in acelasi timp, aceasta formatiune ar putea fi in continuare un factor important si in opozitie, in conditiile in care nu sunt partide nationaliste sau extremiste in Parlament.

Specialistul in probleme de politica externa al partidului de opozitie Fidesz, Zsolt Nemeth, este de parere ca, indiferent de componenta noului guvern din Romania, exista mari sanse ca bunele relatii romano-ungare sa fie mentinute.

El a salutat faptul ca in campania electorala din Romania nu au existat accente extremiste si ca forte politice de o asemenea orientare nu au intrat in Parlament.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, l-a felicitat, telefonic, pe liderul UDMR, Bela Marko, pentru rezultatele obtinute la alegeri.