Crestinii il sarbatoresc astazi pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Dintre apostolii lui Iisus Hristos, Sfantul Andrei este singurul care a ajuns pe teritoriul tarii nostre, in Dobrogea, unde a intemeiat primele comunitati crestine, anunta Rador.

Dupa Inaltarea lui Iisus la cer si Pogorarea Duhului Sfant, apostolii au tras la sorti teritoriile pentru misiune. Sfantului Andrei i-a revenit Pontul, adica teritoriile din jurul Marii Negre.

Exista marturii istorice ca el a raspandit crestinismul la sciti, o populatie din nordul si estul Marii Negre. De aici se trage concluzia ca Sfantul Andrei a ajuns si pe teritoriul Dobrogei de astazi, unde a hirotonit preoti si episcopi. Acestia au dus mesajul crestin si populatiei dacice dintre Dunare si Carpati. De aceea, Sfantul Andrei este considerat apostolul straromanilor, iar din 1997 el a fost declarat ocrotitor spiritual al Romaniei.

Patriarhul Daniel va oficia duminica, la ora 10:00, Sfanta Liturghie in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, pe care o va resfinti dupa lucrarile de restaurare.