Bank of China (BoC) a anuntat deschiderea primei filiale in Elvetia, dupa ce a obtinut avizele Comisiei Federale a Bancilor.

Banca de stat, Bank of China, intra astfel pe una dintre cele mai importante piete financiare din Europa, oficialii ei declarand ca vor deschide simultan doua subsidiare, dintre care una de private banking.

Banca nu a comunicat valoarea investitiei, bilantul ei la inceputul lunii trecute fiind de 758 miliarde de euro.

Bank of China a mai investit si in SUA, deschizand o subsidiara chiar IN epicentrul crizei subprime, urmand sa intre si pe segmentul bancar francez. “Cautam posibile achizitii oriunde in lume”, a declarat vicepresedintele acestei institutii financiare, citate de Reuters.

Analistii chinezi sustin ca scaderea valorii actiunilor in sistemul bancar american reprezinta sansa de a dobandi ieftin o participatie la capitalul institutiilor financiare americane, dar au avertizat ca o asemenea actiune prezinta si un risc ridicat.

Alte banci chineze, de mai mica amploare insa, China Construction Bank sau Industrial and Commercial Bank of China, s-au aratat precaute.

BoC a anuntat ca va cumpara si o participatie de 20% din capitalul bancii franceze La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild pentru 236 milioane de euro. Cele doua institutii au semnat si un parteneriat care le va da posibilitatea de a se extinde pe pietele externe.