Candidatura Romaniei pentru proiectul "Destinatii Europene de Excelenta", editia 2008-2009 a fost acceptata, decizia fiind comunicata Departamentul de turism din cadrul Ministerului pentru IMM si Turism, in cursul acestei saptamani, de Comisia Europeana.

"Tema pentru acest an a concursului de proiecte este "Turismul si ariile protejate". In acest an proiectul se adreseaza ariilor protejate precum si zonelor din vecinatatea acestora, unde s-a dezvoltat un produs turistic viabil pe baza statutului de zona protejata, respectand bineinteles mediul inconjurator dar si nevoile localnicilor si a turistilor", a anuntat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism, intr-un comunicat de presa, potrivit NewsIn.

Potrivit acesteia, urmeaza ca ministerul de resort sa propuna criteriile specifice de evaluare a destinatiilor care vor candida si care vor urmari calitatea de zona turistica netraditionala.

Aceste destinatii trebuie sa fie declarate zone protejate de legislatia nationala iar aplicantii trebuie sa isi organizeze activitatea turistica in asa fel incat sa asigure dezvoltarea sociala si culturala, precum si parteneriate intre cei ce sunt responsabili de aria protejata si cei care se ocupa de turism in acea zona.

"Dupa ce criteriile vor fi stabilite, va urma etapa de promovare a proiectului, pentru a ne asigura ca informatia ajunge la toti potentialii candidati. Intreaga procedura de selectie trebuie sa se incheie pana in luna mai 2009, iar castigatorul va fi cunoscut in cursul lunii iunie 2009", a adaugat Lucia Morariu.

In momentul de fata exista trei categorii principale de zone protejate in Romania, respectiv Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, 13 parcuri nationale si 13 rezervatii naturale.