Programele radioului si televiziunii publice din Franta au fost perturbate marti de o greva a angajatilor, anunta Rador.

Motivul este reforma pe care presedintele de dreapta, Nicolas Sarkozy, doreste sa o aplice in audiovizualul francez si care prevede in esenta suprimarea publicitatii la canalele publice si numirea presedintelui-director general de catre guvern.

La aproximativ un an dupa ce a fost anuntat de presedintele Nicolas Sarkozy, proiectul de lege privitor la audiovizualul public francez a ajuns marti dupa-amiaza pe bancile deputatilor, care au inceput examinarea lui.

Autoritatile centrale vorbesc despre reforma, angajatii radioului si ai televiziunii publice, de etatizare. Principalele propuneri care ii nemultumesc pe acestia din urma sunt legate de suprimarea publicitatii si de numirea presedintelui-director general. Mai precis, din ianuarie 2009, intr-o prima faza, doar intre orele 20:00 si 6:00, nu ar mai urma sa fie difuzat nici un spot publicitar pentru ca apoi, din anul 2011, publicitatea sa fie suprimata complet.

Sindicalistii se intreaba, insa, prin ce mijloace va fi compensata o astfel de pierdere bugetara cifrata la 450 de milioane de euro anual. Ei contesta si propunerea privitoare la numirea PDG-ului radioului si a televiziunii publice chiar de catre seful statului si nu de Consiliul Superior al Audiovizualului, ca in prezent.

Marti, atat la radio, cat si la televizor, fie o serie de programe matinale au fost inlocuite cu muzica, fie au fost acordate spatii ample informatiilor legate de motivele pentru care a fost declansata greva. Tot marti a fost prevazut un mars de protest intre Turnul Eiffel si sediul Adunarii Nationale.

Si presa scrisa vede in proiectul de lege o modalitate de intarire a tutelei politice asupra audiovizualului public, dar si un cadou facut celui particular.