Presedintele american George W. Bush a gratiat luni 14 persoane si a comutat pedepsele altor doua, rezervandu-si posibilitatea unor noi masuri de clementa in cele mai putin de doua luni in care va mai ramane la Casa Alba.

Masurile anuntate luni nu sunt in favoarea unor personalitati si vizeaza incalcarile legilor privind stupefiantele, protectia animalelor sau a mediului, fapte de frauda fiscala, delapidari bancare, potrivit unei liste publicate de Departamentul de Justitie, informeaza Mediafax.

Acestea ridica la 171 numarul de gratieri si la opt numarul de comutari de pedeapsa pronuntate de Bush, cunoscut ca fiind zgarcit cu astfel de gesturi in timpul celor aproape opt ani de presedintie, a afirmat Casa Alba.

Potrivit publicatiei Washington Post de luni, personalitati precum fostul congresman republican Randy "Duke" Cunningham si fostul guvernator democrat al satului Louisiana, Edwin Washington Edwards, ii cer lui Bush sa le micsoreze perioada de detentie.

In cursul ultimelor sale ore ca presedinte, Bill Clinton a pronuntat zeci de gratieri si de comutari de pedeapse. Controversate prin numarul lor si prin cei care beneficiau de ele (cum ar fi fratele vitreg al lui Clinton, Roger Clinton), ele au fost calificate de catre unele persoane ca "Pardongate" si au dus la o ancheta federala.