Taranii care cresc porci pentru autoconsum isi pot asoma (procedeu prin care le sunt amortite simturile - n.r.) singuri porcii pe care ii vor sacrifica de Craciun, dupa ce anul trecut punerea in practica a acestei norme europene a revenit medicilor veterinari, potrivit presedintelui ANSVSA.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, a declarat pentru NewsIn ca Romania nu a obtinut inca derogarea de trei ani pentru aplicarea procedeului de asomare a animalelor inainte de sacrificare. Derogarea ar fi fost necesara intrucat in Romania numarul porcilor crescuti in gospodarii este mult prea mare, fiind estimat la circa doua milioane de capete. "Nicio tara din Europa nu creste porcine la nivelul la care o face Romania, deci nu ai cum sa controlezi daca 2 milioane de oameni respecta normele", a declarat pentru NewsIn Radu Roatis.

Sarcina asomarii animalelor nu mai revine insa veterinarilor asa cum s-a intamplat anul trecut. Acum, oricine cunoaste instructiunile de utilizare a dispozitivului de asomare poate face acest lucru.

O alta noutate aparuta in acest an este aceea ca, spre deosebire de anul trecut, controlul nu va mai fi facut de catre inspectorii veterinari, ci de catre primari.

Comisia Europeana a precizat in urma cu un an ca asomarea este obligatorie inaintea sacrificarii animalelor si a cerut Romaniei sa intocmeasca un plan de actiune pe o perioada de trei ani, care sa aiba ca rezultat imbunatatirea situatiei.

"Comisia Europeana nu a spus niciodata Guvernului Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa pentru cativa ani. Comisia a reiterat in scris, intr-o scrisoare datata 12 decembrie 2007, faptul ca autoritatile romane trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale", se preciza intr-un comunicat transmis de Comisia Europeana la inceputul lunii ianuarie 2008.