Presedintele PSD, Mircea Geoana, a propus sambata, la Roman, partidelor politice si viitorilor parlamentari reducerea cheltuielilor Legislativului, printre masurile identificate ca surse de economisire enumerand inghetarea salariilor si a pensiilor parlamentarilor sau decontarea mai restrictiva a transportului, anunta NewsIn.

"Viitorul Parlament are obligatia sa dea un exemplu de autostapanire a propriilor sale cheltuieli in aceasta perioada de criza", a declarat liderul social-democrat, adaugand ca primul exemplu de economisire trebuie dat de Guvern, prin reducerea numarului de agentii si cheltuirea riguroasa a fondurilor bugetare.

Geoana le-a propus apoi viitorilor parlamentari un set de masuri prin care sa fie facute economii: inghetarea salariilor si pensiilor parlamentarilor in urmatorii doi ani incepand cu 1 ianuarie 2009, gratuitatea transportului aerian sa fie strict pe ruta colegiu-Bucuresti, nu pe toate destinatiile nationale ca pana acum, renuntarea la indemnizatia de sedinta, eliminarea optiunii privind cazarea in Bucuresti, reducerea sumelor aferente functionarii cabinetelor parlamentare cu 30%, reducerea cu 50% a sumelor pentru convorbirile telefonice si unificarea serviciilor administrative ale Senatului si Camerei Deputatilor.

"Trebuie sa le spunem romanilor ca perioada urmatoare nu va fi usoara", a mai spus el, aratand ca economiile bugetare sunt obligatorii pe timpul crizei economice.

Declaratiile presedintelui PSD vin in conditiile in care el insusi nu a clarificat public situatia locativa. RA-APPS i-a trimis o notificare pentru eliberarea locuintei in cursul verii, ocazie cu care liderul social-democrat a promis ca va parasi casa pana la alegerile parlamentare. "O sa ma mut, o sa ma mut, fiti fara grija. Nu o sa ma prinda campania in aceeasi casa, nu va dau eu placerea asta. Ma usuca la buzunar noua chirie", declara Geoana, la sfarsitul lunii iulie.

Pe de alta parte, Camera Deputatilor si-a anuntat deja intentia unor cheltuieli suplimentare pentru anul viitor. Astfel, Camera doreste sa cumpere 50 de autoturisme de oras cu tractiune integrala, valoarea estimata a contractului fiind intre 8 si 10 milioane lei (2,1- 2,6 milioane euro), potrivit anuntului de intentie publicat, vineri, pe sistemul electronic de achizitii publice. Data prevazuta pentru inceperea procedurilor de adjudecare este 5 februarie 2009. La sfarsitul lunii octombrie, senatorii au eliminat din bugetul pe 2009 achizitia a 140 de autoturisme pentru circumscriptii, cu promisiunea ca aceasta va fi inclusa in prima rectificare bugetara a anului viitor.