Un iranian condamnat la moarte pentru spionaj in favoarea Israelului a fost spanzurat, a anuntat un reprezentant al Ministerului iranian al Informatiilor, citat sambata de agentia Isna, relateaza AFP.

"Directorul general al Ministerului Informatiilor, insarcinat cu contraspionajul, a anuntat spanzurarea lui Ali Ashtari, care a fost condamnat la moarte in iunie, pentru spionaj in beneficiul regimului sioinist", a precizat Isna, citata de Mediafax.

In luna iunie, un tribunal revolutionar l-a condamnat pe Ashtari - arestat in februarie 2007 - drept "Mohareb" (dusman al lui Dumnezeu pe pamant) si l-a condamnat la moarte.

Teheranul sustine ca el a participat la operatiuni de sabotaj reusite impotriva unor instalatii de cercetare, in special in domeniul energiei nucleare.

Directorul contraspionajului iranian a afirmat, in iunie, ca Ashtari a reusit sa amplaseze "echipamente in unele institutii", datorita "increderii pe care i-au acordat-o Organizatia iraniana pentru energie atomica si institutele de aparare".

"Unele dintre proiectele noastre de cercetare au esuat din cauza acestor echipamente si, in unele cazuri, esecurile au fost importante si ireversibile", a spus el.

Directorul programului atomic iranian, Gholamreza Aghazadeh, anuntase, la inceputul anului 2007, ca o serie de echipamente electrice importate din Turcia au fost compromise si au provocat, in 2006, distrugerea a 50 de centrifuge de imbogatire a uraniului de la Natanz.

In timpul procesului desfasurat in iunie, Ashtari a afirmat ca a condus o companie de telecomunicatii, care oferea servicii de comunicatii securizate la Teheran si Dubai, pentru "clienti speciali din Iran", conform agentiei Fars. Potrivit declaratiilor sale, Ashtari a fost contactat de doua persoane - Jacques Charles si Tony -, care l-au invitat in Thailanda, Turcia si Elvetia, prezentandu-se ca potentiali investitori in domeniul comunicatiilor securizate.

"Mi-au dat echipamente, inclusiv un computer portabil si un echipament de comunicatii prin satelit, cu ajutorul carora pot fi transmise mesaje criptate", a spus Ashatari la proces, conform agentiei Fars.

Israelul acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatii respinse categoric de Teheran.