Adunarea Parlamentara a NATO a solicitat Rusiei, intr-o rezolutie adoptata marti, la Valencia, sa respecte angajamentele asumate la summitul OSCE din 1999, organizat la Istanbul, si sa isi retraga efectivele militare din Transnistria, anunta Mediafax, care citeaza Interlic.

Adunarea Parlamentara a NATO a indemnat Guvernul si Parlamentul Rusiei sa respecte integritatea si inviolabilitatea frontierelor altor state, sa nu intervina in afacerile interne ale altui stat suveran, sa reduca aplicarea fortei si sa desfasoare dispute in regim de pace. Participantii la aceasta sedinta au precizat ca Rusia trebuie sa respecte principiul potrivit caruia nici un stat, grup de state sau organizatie nu poate considera orice parte a spatiului OSCE drept sfera de influenta, conform Cartei pentru securitate europeana adoptata in 1999, la Istanbul.

Adunarea Parlamentara a NATO a sfatuit tarile membre sa reia cooperarea cu Rusia, in special in domeniul militar, sa imbunatateasca si sa extinda eforturile diplomatice, reducand in acelasi timp unele activitati cu parlamentarii rusi.