Ministerul de Interne a inceput distribuirea stampilelor de vot si a timbrelor autocolante care vor fi folosite la alegerile din 30 noiembrie, acestea urmand sa ajunga la prefecturi si la Ministerul Afacerilor Externe cel tarziu joi, informeaza un comunicat al MIRA, citat de agentia NewsIn.

Anuntul a fost facut de secretarul de stat pentru relatiile cu institutiile prefectului Victor Paul Dobre, in cadrul unei videoconferinte avute miercuri cu prefectii.

Dobre a mai spus ca Autoritatea Electorala Permanenta a distribuit prefecturilor brosurile continand actele normative in vigoare privind alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat.

De asemenea, Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor a finalizat activitatea de arondare a persoanelor cu drept de vot pe colegii uninominale si sectii de votare, iar la nivelul intregii tari, au fost centralizate datele privind numarul persoanelor cu drept de vot inscrise in copiile listelor electorale permanente, pentru fiecare colegiu uninominal si sectie de votare, fiind comunicate Institutului National de Statistica, directiilor judetene de statistica si institutiilor prefectului.

Oficiile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti au fost completate cu reprezentatii partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice sau electorale care participa la alegeri in Circumscriptia electorala nr. 42. Prin tragere la sorti, au fost desemnati presedintii birourilor electorale ai sectiilor de votare si loctiitorii acestora.

Totodata, au fost asigurate grupuri electrogene pentru statiile de prelucrare a datelor de pe langa birourile electorale de circumscriptie si au fost dispuse masuri pentru asigurarea pazei in timpul tiparirii si depozitarii buletinelor de vot.

Victor Paul Dobre a atras atentia asupra necesitatii realizarii unei bune instruiri a presedintilor birourilor electorale ai sectiilor de votare, punand accent pe afisarea, la intrarea in sectiile de votare, a unui text care va preciza ca este interzisa fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. In acelasi context, a amintit prefectilor ca afisarea copiilor de pe listele electorale este interzisa.

In cadrul videoconferintei, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica, secretarul de stat Angel Andreescu, a solicitat sefilor structurilor judetene de ordine si siguranta publica luarea masurilor necesare pentru instruirea personalului de serviciu cu privire la locurile de afisaj.

Potrivit MIRA, pana marti, s-au desfasurat aproximativ 2.000 de evenimente electorale, fiind inregistrate 472 de incidente, din care jumatate au fost sesizari din oficiu. Au fost aplicate 413 sanctiuni contraventionale si intocmite 100 dosare penale.