Gigantul rus Gazprom va furniza, incepand din 2009, gaz Ucrainei fara intermediari, a anuntat marti purtatorul de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, potrivit AFP, citat de NewsIn.

El a amintit ca un protocol de acord in acest sens a fost semnat in 2 octombrie intre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko. "La nivel de companii, lucram pentru a pune in aplicare acest acord. Vom porni de la zero incepand dupa Anul Nou", a adaugat el.

Livrarile de gaz rus in Ucraina sunt efectuate in prezent printr-un intermediar, societatea ruso-ucrainean opaca RosUkrEnergo, spre nemultumirea Kievului. Acestea vor fi asigurate, insa, incepand din 1 ianuarie 2009, direct de societatea gaziera ucraineana Naftogaz si de Gazprom.

Putin si Timosenko au confirmat in protocolul lor de acord intentia de a trece treptat, in decurs de trei ani, la pretul pietei pentru gazul rus cumparat de Kiev.

Ucraina este foarte dependenta de Rusia in ceea ce priveste livrarile de energie, iar relatiile dintre cele doua tari au fost marcate de mai multe "conflicte ale gazului" in ultimii doi ani. Cel mai grav dintre ele, din 2006, a dus la o suspendare de scurta durata a livrarilor catre Europa, deoarece aproape tot gazul rus destinat UE trece prin Ucraina.