Byetta, un nou medicament pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, care asigura scaderea in greutate si permite auto-reglarea fiziologica a glicemiei, a fost lansat in Romania, informeaza NewsIn.

Tratamentul cu Byetta este indicat pacientilor care nu au reusit sa obtina un control glicemic adecvat cu alte terapii.

Peste 48 de milioane de europeni sunt bolnavi de diabet, iar la nivel mondial boala afecteaza aproximativ 250 de milioane de oameni. Peste 90% dintre acestia sufera de diabet zaharat de tip 2, o afectiune determinata de incapacitatea insulinei de a actiona corect.

Produs de compania farmaceutica Eli Lilly, medicamentul a fost aprobat in SUA si Uniunea Europeana in urma cu trei ani, iar in prezent, il folosesc peste un milion de pacienti. Compania americana Eli Lilly, cu o vechime de 130 de ani, a produs, in 1923, prima insulina din lume.

Datele colectate de Ministerul Sanatatii prin Programului national de evaluare a sanatatii populatiei arata ca 30% dintre romani prezinta risc crescut sa se imbolnaveasca de diabet zaharat, boala asociata cu obezitatea. Statisticile arata ca 80 la suta dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze.