Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat vineri ratingul Letoniei si a redus de la stabile la negative perspectivele tarilor Baltice, Lituania si Estonia, pe fondul scaderii ritmului economic si posibilelor probleme bancare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Guvernul Letoniei a anuntat ca a aprobat deja planuri de sustinere a bancilor locale in cazul in care va fi necesar, in timp ce banca centrala a precizat ca masura luata de Moody's arata ca planurile actuale de deficit bugetar pentru 2009 sunt inacceptabile.

Banca centrala a Estoniei a precizat ca problemele citate de Moody's au aratat nevoia de adoptare rapida a monedei europene.

Moody's a coborat de la 'A2' la 'A3' ratingurile de credit in valuta si in moneda locala ale Letoniei. Masura a fost luata cu putin inainte de publicarea statisticilor oficiale, ce arata ca economia Letoniei a scazut cu 4,2% in al patrulea trimestru.

"Criza mondiala de lichiditate va provoca, probabil, un soc in sistemul bancar din Letonia, ce se va extinde asupra economiei reale", a comentat analistul Moody's Kenneth Orchard.

Pietele sunt ingrijorate ca Letonia, Estonia si Lituania, care au deficite de cont curent mari si datorii de consum, ar putea fi vulnerabile la criza ce a determinat Ungaria sa faca apel la ajutorul Fondului Monetar International (FMI), desi liderii tarilor Baltice au exclus posibilitatea.