Serbia negociaza un acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), fiind prea devreme pentru a lua in calcul un posibil ajutor financiar, a declarat guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasic, relateaza NewsIn, care citeaza Reuters.

"Purtam negocieri asupra unui program preventiv", a declarat Jelasic. "Nu este cazul, inca, sa discutam despre un posibil imprumut. Cel mai important lucru este sa cadem de acord asupra unui program pentru a spori credibilitatea Serbiei", a adaugat acesta.

Oficialii guvernamentali au negat nevoia statului de a beneficia de fonduri din partea FMI-ului si au anuntat ca o astfel de decizie ii revine bancii centrale.

Jelasic a declarat ca evenimentele din Ungaria si Ucraina, cele doua state afectate sever de criza financiara, exercita presiuni asupra Serbiei.

Principala grija a guvernatorului este capacitatea viitoare de finantare a deficitului de cont curent, acesta fiind de 18,5% din produsul intern brut (PIB), anul acesta.

"Va trebui sa sporim stabilitatea macroeconomica si sa punem la punct un plan pentru finantarea deficitului de cont curent in urmatoarele luni sau chiar ani", a spus Jelasic.

Totusi, FMI-ul va sprijini Serbia doar in cauzul in care guvernul este de acord cu inasprirea politicii fiscale.

Un program derulat cu sprijinul FMI-ului va ajuta Serbia sa imbunatateasca stabilitatea macroeconomica, a declarat Jelasic, la cateva ore dupa ce biroul de statistica a raportat ca inflatia s-a accentuat in octombrie la 10,5%.

Vineri, FMI a dezmintit ca ar fi in negocieri cu Bulgaria pentru un ajutor de tipul celui care a fost acordat Ungariei si Ucrainei, afectate grav de criza financiara, la trei zile dupa ce negase ca ar avea astfel de negocieri cu Romania.