In plina criza financiara, negocierile salariale din sectorul metalurgic german, domeniu care influenteaza celelalte sectoare ale economiei, au ajuns vineri intr-un impas si o serie de sindicate din industria metalurgica, a automobilelor si electronicii, ameninta cu greve in lant, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Dupa aproape patru saptamani de negocieri fara rezultate cu sindicatele, federatia Gesamtmetall a angajatorilor din industria metalurgica, care cuprinde si industria automobilelor, a electronicii si a utilajelor, si-a expus vineri ultima oferta: o crestere salariala de 2,9% in urmatoarele 14 luni. Astfel, in ultimele doua luni ale anului ar fi oferita o crestere de 0,8%, iar in lunile lui 2009, o crestere de 2,1%.

Oferta nu se ridica la nivelul revendicarilor sindicatului IG Metall, care vrea pentru cele 3,6 milioane de angajati din sectorul pe care il reprezinta o crestere cu 8% a salariilor pe un an, cerere care in limbajul codificat al negocierilor inseamna ca nu va accepta mai putin de 5%.

Presedintele IG Metall Berthold Huber a calificat imediat oferta patronatului ca fiind "iresponsabila" si "indecenta", intrucat nici macar nu compenseaza inflatia - care a depasit 3% in mare parte a anului 2008 - si risca sa tergiverseze rezolvarea situatiei.

Filialele regionale ale sindicatului au gasit la randul lor formulari expresive pentru a critica oferta: "dovleac gol de Halloween" (Saxonia de Jos) sau "praf in ochi din tara Lilliput" (Bavaria).

"Solutia inevitabila va fi oprirea muncii", a spus Huber.

In Germania, unde salariile sunt negociate bransa cu bransa fara interventia statului, acordul in zona metalurgica are in general valoare de semnal pentru alte sectoare din economie.