Studentii, bolnavii, militarii, politistii si jandarmii care nu vor fi in localitatile din buletin in ziua alegerilor, 30 noiembrie, nu-si vor putea exercita dreptul de vot, deoarece alegerile uninominale nu permit exercitarea acestuia decat in circumscriptia de domiciliu, anunta NewsIn.

Potrivit prefectului Capitalei, Ion Tincu, nu vor putea vota nici romanii aflati in strainatate fara domiciliu stabil si nici cei plecati in calatorii pe 30 noiembrie.

La alegerile parlamentare din 2004, studentii si cadrele militare puteau vota pe liste speciale in localitatile unde studiau sau lucrau. Persoanele aflate in strainatate in ziua alegerilor puteau vota la ambasada sau consulatul Romaniei din tara respectiva.

"Legea prevede ca numai bolnavii nedeplasabili, care pot dovedi acest lucru cu un act medical, pot solicita urna mobila", a precizat prefectul municipiului Bucuresti. Tincu a mai spus ca sectiile de evidenta populatiei vor fi deschise in sambata de dinaintea alegerilor, pentru cei care solicita eliberarea cartii de identitate necesara la vot.

Potrivit prefectului Capitalei, desfasurarea alegerilor cu 24 de ore inainte de Ziua Nationala, 1 Decembrie, creaza unele probleme organizatorice. "Luni, pe 1 Decembrie, in Bucuresti va avea loc o parada militara, ceea ce presupune restrictii de circulatie inca de vineri. Vor fi probleme cu circulatia masinilor care vor aduce buletenile de vot de la sectii la biroul electoral de sector sau la cel municipal, ceea ce presupune o programare a presedintilor sectiilor de votare", a precizat Tincu.