SUA se gandesc serios sa negocieze cu elemente mai putin agresive din randul talibanilor, grupul islamist care a condus Afganistanul si a adapostit teroristii Al Qaida, in speranta ca discutiile ar putea avea drept rezultat reducerea atacurilor teroriste impotriva trupelor NATO din Afganistan, informeaza FoxNews.

Propunerea reprezinta un proiect de recomandare care face parte din planul de strategie al Statelor Unite in Afganistan, potrivit unor inalti oficiali ai administratiei Bush. Acestia au precizat ca negocierile se doresc a fi duse de guvernul central afgan, dar cu participarea activa a americanilor.

Generalul american David Petraeus, care va prelua conducerea operatiunilor militare ale SUA in Afganistan si Pakistan, a declarat ca este de acord cu inceperea negocierilor dintre Washington si talibani. Petraeus a folosit o abordare similara in Irak, unde initiativa americana de a inrola triburile sunite in lupta impotriva Al Qaida in Irak a ajutat la reducerea drastica a violentei in aceasta tara.