Finalizarea procesului de recalculare a pensiilor pentru gradele I si II de munca ar dura cel putin un an daca ar fi angajate, in plus, 1.700 de persoane, pentru ca multe dosare nu pot fi prelucrate decat de mana, a declarat duminica, pentru NewsIn, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Am cerut Casei Nationale de Pensii sa faca o inventariere a tuturor persoanelor care ar trebui sa primeasca bani in plus, potrivit legii promulgate de presedintele Traian Basescu, si voi prezenta marti in Guvern o analiza in acest sens", a spus Campeanu.

Problema este ca sunt multe dosare care nu pot fi prelucrate decat de mana, pentru ca multi pensionari nu si-au depus toate adeverintele necesare. in plus, aceste persoane nu sunt trecute in baza de date a celor care beneficiaza de recalcularea pensiilor potrivit legii 3 din 30 iunie 1977. Ne-ar trebui cel putin un an si cel putin 1.700 de persoane in plus pentru recalcularea pensiilor", a adaugat ministrul, pentru NewsIn.

In plus, ar fi nevoie si de un nou sistem informatic pentru a procesa cele aproape doua milioane de dosare, potrivit legii votate de Parlament.

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca pensiile celor care au lucrat in conditii grele de munca au crescut de la 1 octombrie cu peste 27%, cu 8% mai mult decat in cazul celorlalti pensionari.

La inceputul acestei luni, ministrul Muncii spunea ca recalcularea pensiilor in varianta propusa de Parlament, ce are ca efect dublarea pensiilor celor care au iesit la pensie cu grupele I si II, ar bloca sistemul public de pensii, din cauza imposibilitatii de a procesa aproape doua milioane de dosare.

Potrivit unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, incepand cu 1 octombrie 2008, persoanele care au avut gradele I si II de munca si au iesit la pensie pana in 1990 vor beneficia de cresterea pensiilor.

Intr-o a doua etapa, in februarie 2009, vor fi marite pensiile persoanelor care au iesit din campul muncii intre 1991 si 1996, inclusiv.

Urmatoarele doua etape de majorare a pensiilor pentru cei cu gradele I si II de munca vor avea loc in iunie si octombrie 2009 si vor cuprinde persoanele iesite la pensie intre 1997-2001, respectiv 2002-2008.

Ministrul Muncii precizase anterior ca eforul bugetar necesar pentru cresterea pensiilor pentru gradele I si II de munca este de 250 milioane euro, in fiecare an, iar de aceasta masura vor beneficia 1,8 milioane de pensionari.

In cazul in care ar intra in vigoare legea adoptata de parlamentari, suma necesara pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca ar fi de peste 750 milioane euro, de trei ori mai mult decat daca ar fi aplicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care isi va produce efectele de la 1 octombrie, potrivit ministrului.

Legea adoptata in Parlament prevede o crestere cu 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa I de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare, astfel ca la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni.

De asemenea, Legea prevede o crestere cu 25% a punctului de pensie pentru persoanele cu gradul II de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni).

Legea promulgata sambata de presedintele Basescu prevede acordarea pensiilor majorate de la 1 ianuarie 2009.