Criza financiara si mijloacele prin care poate fi rezolvata sunt principalele subiecte de discutie ale intalnirii Asia-Europa (ASEM), ale carei lucrari au inceput vineri, la Beijing, informeaza CNN.

Potrivit presedintelui UE, Juan Manuel Barosso, se spera ca reuniunea de doua zile din capitala chineza sa duca la obtinerea unui raspuns comun de solutionare a crizei, inainte de intalnirea la varf care va avea loc pe 15 noiembrie, in apropiere de Washington.

"Avem nevoie de un raspuns coordonat la nivel mondial pentru a reforma sistemul financiar. Traim vremuri fara precedent si avem nevoie de niveluri fara precedent de coordonare la nivel global. Este simplu: inotam impreuna sau ne scufundam impreuna", a declarat Barosso joi.

Presedintele UE nu a mentionat nicio propunere concreta dar a spus ca o solutie are nevoie de transparenta, responsabilitate, supraveghere transfrontaliera si guvernare globala. El a declarat, de asemenea, ca sistemul financiar mondial are nevoie de "reforme majore".

Sefi de stat si de guvern din 43 de tari din Asia si Europa participa la cea de-a saptea reuniune ASEM. Sunt prezente si sase noi state membre ale ASEM - Bulgaria, India, Mongolia, Pakistan, Romania si Secretariatul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).