Fostul premier spaniol José Maria Aznar (1996-2004) a declarat miercuri la Madrid ca schimbarile climatice reprezinta o teorie "discutabila din punct de vedere stiintific", transformata intr-o "noua religie", relateaza AFP.

"In aceste vremuri de racire globala a economiei (...), portdrapelele Apocalipsei climatice pretind acordarea de sute de miliarde de euro pentru a combate incalzirea globala", a comentat critic fostul lider conservator din Spania.

Aznar, cunoscut pentru luarile sale de pozitie iconoclastice - impotriva limitarilor de viteza sau impotriva abuzului de alcool - considera ca este "discutabil, in plan stiintific" sa cunosti "temperatura planetei peste o suta de ani "si sa vrei "sa rezolvi o problema care va fi - sau nu - una a stranepotilor nostri".

Declaratiile au fost facute in cadrul lansarii, la Madrid, a cartii presedintelui ceh Vaclav Klaus, “O planeta albastra, si nu verde”, in care acesta pune sub semnul intrebarii "dogma inselatoare" a incalzirii globale.

"Incalzirea climatica nu este nici globala, nici importanta, nici fara precedent", a asigurat presedintele ceh in timpul aceluiasi eveniment. "Libertatea este in pericol, clima sta bine", a adaugat Klaus.